Prima grevă în 192 de ani la o instituție importantă din România. Europol a publicat imagini groaznice
Pentru prima oară în istoria de 192 de ani de când funcționează, Arhivele Naționale ale României, instituție aflată în subordinea M.A.I., este de luni, 11 noiembrie în grevă generală. Sindicaliştii Europol au transmis pe pagina lor de Facebook un mesaj despre protestul angajaților acestei instituții importante și a publicat imagini groaznice cu condițiile de lucru.
Prima grevă în 192 de ani la Arhivele Naționale ale României
Angajaţii serviciilor judeţene şi ai Serviciului Municipiului Bucureşti din cadrul Arhivelor Naţionale ale României intră, începând de luni, în grevă generală. Este prima grevă generală din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naţionale ale României şi a M.A.I.
„Ajunşi la capătul răbdării din cauza indolenţei factorilor decizionali, angajaţii serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale recurg la această ultimă formă radicală de protest.
Greva propriu-zisă va fi prima din istoria Arhivelor Naţionale ale României şi a Ministerului Afacerilor Interne!
Anul trecut, domnul ministru Cătălin Predoiu, de ziua Arhivelor Naţionale, îşi exprima aprecierile faţă de profesioniştii care lucrează aici, printr-un mesaj publicat pe site-ul MAI.
Anul acesta, însă, a dovedit că nu este interesat de soarta angajaţilor din structurile judeţene ale Arhivelor Naţionale, ţinând cont că acceptă condiţiile de muncă şi discriminarea salarială existente între Aparatul Central şi teritoriu, discriminare pe care nu a eliminat-o, în ciuda eforturilor angajaţilor din teritoriu”, au transmis, duminică seară, sindicaliştii Europol.
Condiții insalubre la Arhivele Naționale ale României
Sindicatul Europol a publicat și câteva imagini grăitoare despre condițiile îngrozitoare în care își desfășoară activitatea angajații de la Arhive.
„Mucegai, igrasie, infiltrații, spații neigienizate, zugrăveli ce datează din anii ’70. Așa se păstrează istoria României în depozitele structurilor județene ale Arhivelor Naționale ale României.
Acestea sunt spațiile de lucru zilnice ale ultimilor specialiști din Arhivele Naționale, care sunt pe cale de dispariție. Acesta este mediul în care colegii noștri sunt nevoiți să lucreze, să se îmbolnăvească și să ajungă să fie diagnosticați cu boli pulmonare, cancer și alte afecțiuni puternic influențate de mediul microbiologic, dar pe care conducerea MAI nu le vede.
Cum poate pretinde ministrul Cătălin Predoiu profesionalism și cum poate cere încredere pentru un mandat de parlamentar când, din poziția sa de vicepremier, ministru al Afacerilor Interne și personalitate marcantă a PNL, nu a reușit să rezolve problema condițiilor de muncă și a discriminărilor salariale pentru cei 400 de angajați din Arhivele Naționale?!”, este mesajul Europol postat pe Facebook.
Ce servicii depinde de activitatea Arhivelor Naționale
Sindicaliştii anunţă că, în cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, greva va continua pe termen nelimitat.
„Nerezolvarea inechităţilor salariale va avea efecte grave asupra societăţii civile, prin întârzierea soluţionării numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetăţeniei române şi blocarea accesului cercetătorilor la sălile de studiu.
Funcţionarea unei societăţi democratice nu poate fi asigurată în absenţa Arhivelor Naţionale ale României”, au mai transmis sindicaliştii.