Operațiunea Dezinfectantul zguduie spitalele de stat
Cutremur în sistemul sanitar românesc. Autorităţile medicale au demarat cea mai serioasă investigaţie în spitalele româneşti, care poate pune sub semnul întrebării calitatea actului medical din ultimii 25 de ani. Totul a pornit după o anchetă a jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, care a pus la îndoială eficienţa dezinfectanţilor folosiţi în spitalele de stat.
Medicii şpăgari, spitalele cu dotări de secol XIX şi fuga personalului de specialitate în ţările UE sunt considerate cancerul sistemului medical de stat de la noi. Autorităţile sanitare sunt pe punctul de a identifica o altă cauză a scăderii încrederii românilor în calitatea actului medical. La fel cum „peştele de la cap se împute”, viaţa pacienţilor din România pare să fi fost pusă în pericol de igiena precară din unităţile de stat. Ministerul Sănătăţii a dispus ieri efectuarea unui amplu control la Institutul Oncologic Bucureşti, care vizează contractele semnate de instituţie pentru achiziţionarea dezinfectanţilor folosiţi la sterilizarea sălilor de operaţie şi a instrumentarului medical. Anterior, autorităţile medicale au cerut direcţiilor de sănătate publică să verifice conformitatea acestor produse.
Totul a pornit de la o anchetă a Gazetei Sporturilor, care a scos la iveală că detergenţii şi dezinfectanţii folosiţi de spitale sunt diluaţi şi de zece ori, ceea ce face ca produsele să fie ineficiente. Jurnaliştii publicaţiei sportive arată cu degetul spre firma producătoare, Hexi Pharma, dar şi spre autorităţile române care n-au verificat niciodată conformitatea produselor livrate. Primele rezultate ale acestor teste vor fi făcute publice azi de minister, însă datele vor fi transmise şi Parchetului General, care a deschis anchetă penală în acest caz.
Cum se face curat în Institutul Oncologic
Ministerul Sănătăţii s-a sesizat tot ca urmare a informaţiilor apărute în presă şi în ceea ce priveşte modul în care se face curăţenie în Institutul Oncologic Bucureşti. Corpul de Control al ministrului a luat la puricat toate contractele încheiate de instituţie pentru asigurarea acestor servicii. Conform euractiv.ro, patronul firmei care livrează dezinfectanţi diluaţi cu apă, Dan Alexandru Condrea, câştigă o grămadă de bani prin intermediul unei societăţi de curăţenie. Medical Cleaning a obţinut 300.000 de lei pentru asigurarea serviciului de curăţenie în cadrul Institutului, în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Licitaţia pentru desemnarea unui operator privat pentru efectuarea curăţeniei în următorii trei ani este în curs de finalizare.Jurnaliştii de la euractiv.ro sunt de părere că Medical Cleaning e foarte aproape de a o câştiga, fiindcă ar fi avut acces la informaţii preţioase referitoare la cerinţele impuse prin caietul de sarcini. În plus, susţin cei de la euractiv.ro, Dan Alexandru Condrea ar fi fost acţionar, printr-un offshore din Cipru, la singurul laborator autorizat să verifice dezinfectanţii, Unilab.
Victimele din Colectiv, «bombe bacteriologice»
Este cel puţin dubios de ce autorităţile medicale de la noi nu au întreprins controale temeinice la acest furnizor de dezinfectanţi atunci când igiena din spitalele româneşti a fost pusă cel mai mult la îndoială. Medicii belgieni care au primit în grijă opt dintre tinerii arşi în incendiul din “Colectiv” au declarat că pacienţii transferaţi din România erau „bombe bacteriologice”.
Rudele celor suferinzi anunţau atunci că îi vor da în judecată pe managerii spitalelor pentru condiţiile de igienă precare şi pentru refuzul de a elibera fişele răniţilor. La şase luni de la tragedie, este tot mai limpede încercarea disperată a medicilor de a acoperi lipsurile grave ale acestui sistem bolnav. Hexi Pharma livrează dezinfectanţi diluaţi către 300 de spitale din 40 de judeţe din România. Se naşte, aşadar, întrebarea: câţi pacienţi români şi-au pierdut viaţa şi câţi au fost externaţi cu mai multe boli decât cele avute la internare din cauza igienei precare din spitale?
Dezinfectanții, vitali în spitale
Nici o unitate medicală nu ar putea exista fără produse de sterilizare. Soluțiile pe care spitalele sunt obligate să le achiziționeze sunt folosite la dezinfectarea instrumentarului medical, a meselor de operație și a sălilor de terapie intensivă. După aplicare, substanța trebuie lăsată vreme de 30-60 de minute să acționeze, conform recomandărilor producătorului. În cazul în care substanța activă e diluată cu apă, din fabrică sau după livrarea către spitale, sănătatea sau viața pacienților sunt puse în pericol, deoarece intervențiile medicale se fac într-un mediu infecțios. Așa se explică de ce românii au reclamat, ani de-a rândul, că s-au întors din spital cu boli pe care nu le aveau la internare.