UPDATE Uite în ce zone se circulă greu din cauza zăpezii
Iarna a venit în centrul şi nord-cestul ţării. În staţiunile montane din aceste zone, zăpada s-a aşternut, iar pe unele şosele circulaţia rutieră este îngreunată din cauza ninsorii viscolite.
UPDATE ORA 9.09. Centrul Infotrafic a anunţat că circulaţia mai este îngreunată, marţi dimineaţă, pe drumuri naţionale din judeţele Vâlcea, Caraş-Severin, Bihor, Alba şi Harghita, unde s-a depus un strat de zăpadă între unu şi trei centimetri, însă nu sunt porţiuni de drum închise sau blocate.
Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în judeţul Vâlcea, pe DN 7A Voineasa - Obârşia Lotrului, între kilometri 50-91, s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ doi centimetri.
În judeţul Caraş-Severin, pe DN 57B Oraviţa - Anina, între kilometri 11-16 este un strat de zăpadă de aproximativ un centimetru.
De asemenea, un strat de zăpadă de aproape un centimetru s-a depus şi pe porţiuni de drum din judeţele: Bihor - pe DN 1H la Sinteu şi pe DN 75 la Măgura; Alba - pe DN 67C la Sugag; Harghita - pe DN 13B Bucin - Borzon.
În judeţul Sibiu, pe DN 7C Bâlea Cascadă este zăpadă frământată de unu-trei centimetri, potrivit CNADNR.
De pildă, traficul se desfăşoară cu dificultate pe DJ 138 A, care face legătura între DN 13 A şi localitatea Harghita Băi, singurul drum de acces către staţiune, zăpada de pe carosabil depăşind zece centrimetri.
Câţiva şoferi care nu aveau maşinile echipate corespunzător au avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani pentru a se mai putea deplasa.
Pe Transalpina, zăpada viscolită a atins un metru grosime.
Şi în Pasul Tihuţa s-a depus neaua care este viscolită.
"Ninge pe trosoanele aflate în zonele montane înalte din judeţ, pe DN 12C în zona Lacu Roşu, pe DN 13A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, în zona trecătorii Harghita, pe DN 13B Gheorghieni - Praid, în Pasul Bucin şi pe DN 15 Topliţa - Borsec, la Vârful Creanga. Stratul de zăpadă depus pe carosabil variază între un centimetru şi doi centimetri, iar utilajele de deszăpezire acţionează pe sectoarele afectate de ninsori, pentru degajarea zăpezii de pe carosabil", a declarat, pentru romaniatv.net, şeful Secţiei Dumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu.
La Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, stratul de zăpadă a atins 44 de centimetri.
În Poiana Braşov, a nins slab (Foto: brasovultau.ro)
Tot din cauza ninsorilor din ultimele ore, salvamontiştii sibieni au închis, începând de luni, traseele turistice din Munţii Făgăraşului care urcă de la altitudinea de 1.500 de metri spre creastă, din cauza pericolului de declanşare de avalanşe. Traseele turistice din Munţii Făgăraş vor rămâne închise până când va fi zăpadă.
În staţiunea Arieşeni, zăpada măsoară 5 cm
Pârtia din Păltiniş a fost acoperită de nea
La Păltiniş, judeţul Sibiu, stratul de zăpadă a ajuns la 36 de centimetri, iar la Arieşeni, judeţul Alba, neaua are în jur de 5 centimetri.