Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în România: se dă ceasul cu o oră înapoi

O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndrepătm cu pași repezi și spre finalul lunii octombrie, iar odată cu această perioadă din an vine un eveniment pe care foarte puțini români îl anticipează cu drag: schimbatul orei! În ultima duminică a lunii octombrie, țara noastră trece la ora de iarnă, iar, practic, ziua de 29 octombrie devine cea mai lungă din an, având 25 de ore.

În această lună schimbăm ora / foto: Mediafax
În această lună schimbăm ora / foto: Mediafax

Calendarul nu minte niciodată, iar, după cum putem observa, deja începem să ne apropiem cu pași repezi și de finalul lunii octombrie. Din păcate, această perioadă din an nu vine doar cu o schimbare calendaristică, ci și cu una pe care doar foarte puțini români o anticipează cu drag.

Mai precis, la finalul lui octombrie urmează să trecem pe ora de iarnă. Astfel, deși nu face plăcere niciunuia dintre noi, în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, vom fi nevoiți să dăm ceasurile cu o oră înapoi, iar astfel, ora 08:00 va deveni 07:00. Acest lucru face ca, teoretic, ziua de 29 octombrie să fie cea mai lungă din an, având 25 de ore.

Când trecem la ora de iarnă în România

Schimbatul orei este o practică care a pătruns în țara noastră de mult timp, mai precis, încă din anul 1932. În acele vremuri, se obișnuia ca ora să fie schimbată în prima duminică a lunii aprilie, iar, apoi, în prima duminică a lunii octombrie. Acest lucru s-a modificat tocmai în anul 1943, când schimbarea orei nu a mai fost necesară. Cu toate acestea, cel mai probabil spre frustrarea multor români, această practică a revenit în țara noastră, în anul 1979.

După cum poate deja știm, organismul nostru poate fi afectat în mod negativ de schimbarea orei. Mai precis, în primele zile după ce am dat ceasurile înapoi, vom observa că suntem mai iritabili, avem probleme cu somnul, sistemul nostru imunitar este mai slăbit și ne simțim lipsiți de energie de-a lungul zilei. Cu toate acestea, practica schimbării orei continuă chiar și astăzi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net