Povestea impresionantă a lui Anton, un copil abandonat la orfelinat. Cum a reușit să devină salvatorul tinerilor
Anton Varga a fost un copil părăsit, a trăit într-un orfelinat, iar acum a devenit salavator al tinerilor abandonați pe străzi după ce împlinesc 18 ani. La 30 de ani de la momentul în care a părăsit sistemul de protecție, acesta a reușit să-și construiască o familie și să înființeze Asociația Eliezer, scrie adevărul.ro.
Anton Varga și-a trăit copilăria într-un orfelinat
Anton povestește cum a fost abandonat de părinți și ce s-a întâmplat cu el. „Eu la un an şi o lună am fost abandonat. Am fost în leagăn, la 6 ani am plecat în centrul de la Hurezu Mare până la vârsta de 18 ani. De la vârsta de 18 ani am ieşit din sistem, m-am angajat, m-am căsătorit, mi-am făcut o familie, m-am dus în străinătate în Austria, am muncit, am muncit în Satu Mare şi am făcut Asociaţia Eliezer. Asociaţia am făcut-o în urma nepăsării sistemului.
Eu am ieşit din sistem şi pe nimeni nu a interesat de viitorul meu. Eram chiar la internat şi m-a sunat educatorul să îmi spună că de azi nu mai eşti la noi. Adică cum? Mi s-a făcut 'încetare'. Am împlinit 18 ani. Trebuia să ies şi nu am avut unde să plec. Eu am muncit până în clasa a XII-a, am avut bani puşi deoparte şi mi-am găsit o chirie, m-am autogospodărit", a declarat Anton Varga.
"Nu pot să simt că ea e mama mea"
„M-am gândit că e o problemă a tinerilor care se confruntă identic cu aceeaşi problemă. Sunt mulţi tineri care au ajuns pe străzi, boschetari, să se spânzure, să se ocupe cu droguri, vreo 14-15 cred că sunt în puşcărie. Decât să fie vulnerabili, drogaţi, mai bine să îi salvăm, să putem să îi punem pe picioare", a declarat pentru AGERPRES Anton.
Pentru el cuvântul ''mamă'' n-are niciun rost. „Ne-am iertat, dar nu pot să simt că e mama mea. O ajut ca pe alţi oameni. Ştiu doar că ea m-a făcut. Atât. Nu simt să pot să-i spun cuvântul 'mamă' din toată inima", a mărturisit Anton.
Ce a făcut cu ajutorul Asociației
Asociația a atins un alt prag de succes în vara acestui an, când a achiziționat și renovat o casă în comuna Micula, destinată tinerilor care nu au unde să locuiască după ce ies din sistem.
Anton subliniază problemele sistemului actual, cum ar fi dificultatea obținerii buletinelor de către tinerii care părăsesc sistemul și lipsa de atenție și sprijin din partea angajaților statului. În ciuda acestor provocări, Anton Varga rămâne hotărât să-și continue lupta pentru schimbări în sistem și să ofere o șansă tuturor tinerilor care au trecut prin experiențe similare.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.