Premieră medicală, în România! Inima unui pacient cardiac, printată tridimensional

Ultima actualizare:

Inima unui pacient cu probleme cardiace a fost scanată tridimensional, cu ajutorul unui computer tomograf, procedura fiind una standard.

Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie SJU Târgu Mureș. Sursa: captură Antena 3
Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie SJU Târgu Mureș. Sursa: captură Antena 3

Doar că, experții Centrului Medical Târgu Mureș au utilizat imaginile digitale și au realizat o replică identică, folosind o imprimantă 3D.

Aceasta este inima care a fost printată în cursul zilei și deja este gata. Asta este o secțiune - putem primita la orice dimensiuni, mai mari sau mai mici.

Procedura este o premieră, în România

Asta este o secțiune prin inimă și putem vedea dacă există vreo comunicare sau dacă există rupturi la nivelul miocardului sau anomalii structurale care trebuie corectate chirurgical.

Este o premieră pentru Centru Medical Târgu Mureș. Este o premieră națională, este o premieră pentru cardiologia națională de care suntem foarte mândri", a declarat Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie SJU Târgu Mureș, pentru Antena 3.

Citește și: Un obicei foarte plăcut trebuie eliminat din viața noastră! Sfatul unui reputat medic

Practic, medicii curanți sau studenții la medicină vor studia inima pacientului ca și când ar avea organul cu probleme în fața ochilor, folosind o replică identică a acestuia. Astfel, ar putea să pună un diagnostic mai precis și să stabilească un tratament optim.

Inițiativa a apărut atunci când echipa de medici investiga infarctul miocardic al unui alt pacient. „Prin printarea 3D am văzut această zonă de uzură, o zonă de continuitate la nivelul septului interventricular, o ruptură la nivelul apexului foarte atipică, pe care nu am putut să o diagnosticăm decât cu ajutorul printării 3D.

Diagnostic precis și tratament optim

Ei bine, această inimă printată în 3D după imaginea CT poate să ne spună unde este problema cu mai mare acuratețe și exact unde și cum trebuie intervenit în timpul procedurilor terapeutice de corecție", a mai precizat Theodora Benedek, pentru sursa citată.

Procedura a fost prezentată și detaliată și în cadrul celei de-a douăzeci și doua ediție a Congresului Cardionet.

Citește și: Fructul care ne ajută să trăim mai mult. Ne prelungim viața cu 13 minute când îl consumăm

În cadrul evenimentului, personalitățile medicale din România, dar și din străinătate au prezentat și au discutat despre noile provocări și tehnologii din domeniul medical.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net