Proprietarii care fac acest lucru riscă amenzi care pot ajunge până la 10.000 lei! Despre ce lege este vorba
Nu mai există contracte valabile de închiriere a spațiilor din clădiri cu risc seismic mare și nici nu mai pot fi semnate altele noi, potrivit legii intrate în vigoare de anul acesta. Amenzile pentru închirierea apartamentelor cu „bulină roșie” variază între 5. 000 - 10.000 de lei.
Interdicția închirierii de apartamente situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic
Una dintre cele mai importante modificări din lege se referă la interdicția închirierii de apartamente situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute sub denumirea de clădiri cu bulină roșie. Potrivit Legii 426/2023, care modifică Legea 212/2022 referitoare la reducerea riscului seismic al clădirilor, este interzisă închirierea sau cedarea în folosință a locuințelor situate în clădirile clasificate în clasa de risc seismic RsI.
Această nouă regulă a intrat în vigoare din data de 6 ianuarie 2024. Interdicția rămâne în vigoare până când clădirea este consolidată, dacă proprietarii decid să efectueze lucrările de consolidare. Proprietarii care încalcă această interdicție vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Ce prevede exact legea
Noua lege interzice și desfășurarea de activități permanente sau temporare în spațiile publice (cu altă destinație decât cea de locuință), care implică adunări de persoane, cel puțin 50 de persoane într-o încăpere. Contravențiile în acest sens pot duce, de asemenea, la amenzi de până la 10.000 de lei.
Aceste interdicții se aplică începând cu data de 6 ianuarie 2024 pentru clădirile clasificate în clasa I de risc seismic, la acea dată. Contractele aflate în derulare pentru închirieri sau alte activități s-au încheiat în mod automat în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.
În București, sunt sute de clădiri cu risc seismic major. „Nivelul de rezistență al acelei clădiri este undeva între 25-30% din total nivel de rezistență pe care ar trebui să îl aibă clădirea, adică din 100%. În cazul unui cutremur major, riscul de prăbușire este foarte mare, spre iminent”, a precizat Răzvan Munteanu, directorul Administrației Municipale pentru Consilidarea Clădirilor cu Risc Seismic. România are cadru legal pentru a preveni prăbușirea clădirilor cu risc seismic, iar Ministerul Dezvoltării susține că sunt și fonduri în acest sens.