Cât a ajuns rata pentru un apartament de 2 camere cumpărat cu 65.000 de euro în București. Chiria e mai scumpă

Ultima actualizare:

Într-un peisaj economic fluctuant, în care prețurile imobiliare și chiriile cresc constant, românii se găsesc în fața unei dileme importante: să-și cumpere o locuință sau să continue să plătească chirii? Analizând cifrele și argumentele economiștilor, putem înțelege mai bine care este opțiunea cea mai avantajoasă pentru fiecare.

Locuință. Foto: Shutterstock.
Locuință. Foto: Shutterstock.

După explozia cererii pentru chirii anul trecut, românii se orientează acum către creditul ipotecar. Ofertele competitive ale băncilor, precum și posibilitatea de a trece de la dobânzi variabile la cele fixe, atrag tot mai mulți clienți.

Avantajele și riscurile creditului ipotecar

Pe de o parte, a deveni proprietar poate fi perceput ca o investiție sigură și un pas către independența locativă. Rata pentru un apartament de 2 camere cumpărat cu 65.000 de euro în București poate fi mai mică decât chiria, mai ales dacă apartamentul este achiziționat în faza de proiect. Pe de altă parte, angajamentul unui credit pe termen lung poate fi costisitor pe termen lung și poate implica riscuri financiare semnificative.

„Este percepută de români cea mai sigură investiţie. Vânzările merg foarte bine. În cazul de faţă, într-un bloc finalizat în care poţi să te muţi de mâine, chiria stinge rata", a spus Adam Alexandru, broker imobiliar. 

Cât costă rata pentru un apartament nou în Capitală

Conform unor analize, rata pentru un apartament nou în Capitală poate fi mai mică decât chiria, mai ales dacă acesta este cumpărat din fază de proiect. De exemplu, un apartament achiziționat cu 65.000 de euro poate avea o rată lunară de 300-350 de euro, în timp ce același apartament se închiriază cu peste 400 de euro.

Una dintre provocările majore pentru tineri este avansul necesar pentru achiziționarea unei locuințe. Mulți se confruntă cu dificultăți în strângerea sumei necesare, ceea ce îi poate determina să rămână în continuare chiriași.

Refinanțarea creditului

Specialiștii recomandă refinanțarea creditului după primii cinci ani de dobânzi fixe și îndeamnă la un calcul atent al veniturilor înainte de angajarea unui credit pe termen lung. Este esențial ca rata lunară să reprezinte aproximativ 25% din venitul lunar al familiei pentru a evita supraîndatorarea.

„În momentul în care vrei să-ţi faci un credit, să te împrumuţi cât mai puţin, rata să fie 25% din venit, tocmai pentru a nu te supraîndatora. Venitul tău şi al familiei pe patru ani este calculul cel mai uşor de făcut ca să nu te întinzi mai mult decât îţi e plapuma", spune Irina Chițu, analist economic, citat de Observator News.

Alegerea între rata pentru un apartament și chirie trebuie să fie o decizie bine informată, luată în funcție de situația financiară și obiectivele individuale ale fiecărui român. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net