România are cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere

Ultima actualizare:

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană cu privire la decesele survenite în urma accidentelor rutiere, cu 86 de decedați la un milion de locuitori, o arată cea mai recentă statistică Eurostat. 

Numărul deceselor în accidentele rutiere a crescut Foto: Pixabay.com
Numărul deceselor în accidentele rutiere a crescut Foto: Pixabay.com

86 de decese la un milion de locuitori

Comparativ cu populaţia fiecărui stat membru UE, cea mai ridicată rată a deceselor cauzate în 2022 de accidentele rutiere a fost în România: 86 de decese la un milion de locuitori. Urmează Bulgaria, cu 78 de decese la un milion de locuitori şi Croaţia, cu 71 de decese la un milion de locuitori.

De partea cealaltă, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2022 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori), Danemarca (26) şi Irlanda (31). În 2022, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 20.653, faţă de 19.917 în 2021 şi 18.833 în 2020.

Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri. În 2022, au fost în medie 46 de decese la un milion de locuitori pe ansamblul Uniunii Europene.

Zonele cu cele mai multe accidente 

Cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere, în România, s-au înregistrat pe raza județelor Bacău, Dolj și Prahova. Cele mai mult accidente rutiere produse în Romania au avut loc pe timpul zilei, 73% dintre ele, și 87% din totalul lor, pe carosabil uscat. Acest lucru demonstrează că România mai stă prost la încă două capitole, la infrastructură și educație rutieră. 

Bărbații au reprezentat trei din patru decese rutiere (77%). Bătrânii (65+) au reprezentat mai mult de un sfert (28%) din totalul deceselor, deși proporțional mai mulți tineri sunt uciși pe drumuri. Circa 12% dintre cei uciși pe drumurile UE aveau vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, deși această grupă de vârstă reprezintă doar 7% din populația UE. Prin urmare, tinerii sunt mai susceptibili de a fi implicați într-o coliziune rutieră fatală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net