Românii au încins hora la Arcul de Triumf, de Ziua Națională a Românei, în ger și ploaie. Imagini spectaculoase de la parada de 1 Decembrie

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Românii s-au distrat pe cinste la parada de 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf, unde s-a ținut Ziua Națională a României. Oamenii au uitat de frig, de ploaie, așa că nici vremea rea nu i-a ținut departe de o horă pe muzică populară românească. Click! prezintă imagini spectaculoase de la evenimentul din Capitală.

Românii au jucat hora în ploaie și frig, de Ziua Națională a României

Parada de 1 Decembrie a fost cu adevărat una de interes pentru oameni, însă cel mai important moment l-au realizat românii, care au marcat Ziua Marii Uniri într-o horă de neuitat.

Printre tancuri, oficiali și militari, românii au sărbătorit cum au știut ei mai bine Ziua Națională a României. Deși vremea nu a ținut deloc cu ei, căci afară a fost frig, a plouat și nu a fost pic de soare, oamenii s-au încălzit pe muzică populară, în spirit românesc, așa cum ne place nouă. Au curs mesajele, urările, mândria neamului a fost ținută sus. Cu așa români să ne tot lăudăm.

„Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-i în țara mea”, zice un vechi proverb românesc. Ei bine, în cazul de față, putem spune că „Fie vremea cât de rea, eu tot sărbătoresc ziua mea”, pentru că cei prezenți la paradă chiar au chiuit cu mult drag.

„Cântă cucul bată-l vina de răsună-n Bucovina”, dar și alte cântece populare românești au răsunat la parada de 1 Decembrie din Capitală. Oamenii s-au adaptat și au dansat, cu mic, cu mare, că în horă s-au băgat și copii, vârstnici și chiar adolescenți. Românilor le place jocul tradițional, așa că au avut și o ocazie bună să se desfășoare.

Mesaje de 1 Decembrie

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este sărbătorită în stilul propriu și de vedete. Vlad Gherman, Mirela Vaida, Andreea Esca și mulți alții au ținut să celebreze acest moment special împreună cu fanii. Mesajele și cum au sărbătorit mai multe personalități din showbiz ziua puteți vedea aici.

Nu rata: Ziua Națională a României. Paradă spectaculoasă de 1 Decembrie, sisteme militare în premieră și programul complet al manifestărilor de astăzi

De ce 1 Decembrie este Ziua Națională a României

După unirea Transilvaniei cu România, și ziua de 1 Decembrie a devenit o zi de sărbătoare națională, fiind sărbătorită mai ales în Transilvania. Nefigurând însă printre sărbătorile naționale legalizate oficial, ziua de 1 Decembrie a căzut în uitare.

În anul 1990, după revoluția anticomunistă din anul 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 16 decembrie drept sărbătoare națională a României.

Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.

Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României. Legea adoptată în 1990 de parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 16 decembrie drept sărbătoare națională.

Alegerea zilei de 1 Decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli.

Petre Roman, prim-ministrul de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Ion Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media, scrie wikipedia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net