Scad prețurile la curent? Enel, cumpărată de cea mai mare companie de electricitate din Grecia!

În plină criză energetică, pe piața din România, ar urma să aibă loc o tranzacție importantă, consumatorii visând la scăderea prețului energiei electrice.

Taxarea consumului de electricitate e unul dintre coșmarurile consumatorilor. Foto generic.
Taxarea consumului de electricitate e unul dintre coșmarurile consumatorilor. Foto generic.

Grecii cumpără de la italieni

Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) pregătește achiziționarea unui pachet majoritar de 70% din filiala grupului italian Enel, în România, conform Profit.ro

Încă din 2019 existau semnale că Enel ar fi urmat să vândă pachete minoritare. Aparent, procentul de 70% reprezintă un pachet majoritar, conform sursei citate, fiind vorba despre un acord evaluat la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Este posibil ca băncile elene Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica și Optima să finanțeze o parte importantă a investiției. Se pare că PPC ar urma să achite cash o sumă cuprinsă între 300 și 400 de milioane de euro, restul urmând să fie acoperit din împrumuturi.

Citește și: Locuiești la bloc? Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie 2023

CEO-ul PPC, Georgios Stassis, nu este străin de piața energiei din România. Anterior deținerii postului din prezent, el a condus operațiunile grupului Enel, în România, între 2007 și 2019.

De asemenea, conform Profit.ro, statul grec, prin Compania de Participații și Fondul Elen pentru Privatizare - HRADF, ar urma să asigure menținerea pachetului minoritar de 34%. Investițiile PPC, pentru intervalul anilor 2022 - 2026, s-ar ridica la 9,3 miliarde de euro, din care 6 miliarde de euro ar urma să fie investiți în următorii trei ani.

Încă din 2021, compania elenă a anunțat intenția de a-și extinde operațiunile în România și în Bulgaria, fiind strânsă suma de 1 miliard de euro de la diverși investitori.

Vezi și: Facturi colosale la energia electrică, din cauza softurilor furnizorilor! Cand se va întâmpla

Pentru România și Bulgaria, se preconizează o dezvoltare de 8% - 15% pe an a surselor de energie regenerabilă, lucru ce va impune o dezvoltare și o modernizare a rețelelor de distribuție.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Survivor Romania webp
Ahmet Eyüp Türkaslan, Facebook jpg
Cutremur în Turcia FOTO Profimedia
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
Cutremur Turcia, Getty jpg
front 1 Beyonce (gettyimages) jpg
cub andreea esca png
Farul CSU Craiova, Sportpictures jpg
image
image
image
image
image
image
baza jos (captura video) jpg
crima londra jpg
cutremur 1977 agerpres 0 jpeg
front captura jpg
Cutremur în Turcia FOTO Profimedia
miri nunta jpeg