Scandalul oilor înecate continuă şi după șapte luni. Ce s-a întâmplat după atâta timp

Ultima actualizare:

    14.230 de cadavre de o  au fost scoase din ”burta” navei răsturnate pe 24 noiembrie 2019
14.230 de cadavre de o au fost scoase din ”burta” navei răsturnate pe 24 noiembrie 2019

Pe 24 noiembrie 2019, nava Queen Hind sub pavilion Palau, cu 22 de membri ai echipajului şi încărcată cu 14.600 de oi, se răsturna în largul Portului Midia, în cel mai grav eveniment naval din România ultimilor 20 de ani. La şapte luni de atunci, reporterii Click! îţi spun ce s-a întâmplat cu oile salvate şi cu nava adusă cu greu la ţărm.

Cum a ajuns un transport de oi care nu trebuia să pună probleme un scandal ecologic internaţional? La plecarea din port, nava s-a răsturnat pe o parte, motivul fiind aşezarea greşită a încărcăturii. Ca de obicei, statul s-a mişcat greu în rezolvarea bombei ecologice. Nava transporta 14.600 de oi, iar apa a inundat rapid majoritatea celor şase punţi pe care se aflau animalele. În urma intervenţiei, autorităţile ajutate de voluntari ai organizaţiilor de protecţia a animalelor au reuşit să salveze doar 254 de animale. Dintre acestea doar 180 au rămas în viaţă, restul fiind eutanasiate din cauza rănilor grave.  

Pentru a fi ridicată şi adusă nava la cheul Portului Midia, au lucrat timp de aproape o lună 100 de oameni, printre care 20 de scafandri. A fost folosită una dintre cele mai mari macarale plutitoare din Europa, ”Neptun” de 1.800 de tone, şi de şase remorchere care au tras-o la mal. Nava a fost stabilizată din lateral de două barje mari şi a fost pusă în dana 10 din port. 14.230 de cadavre de animale au fost scoase din ”burta” navei. Conform ziuadeconstanta.ro, nava este acum la chei şi va fi scoasă la licitaţie pe 15 iulie de un executor judecătoresc pentru aproape 1,7 milioane de euro. Motivul? Firma care o deţinea a fost executată silit deoarece nu a putut achita costurile operaţiunii de depoluare şi de readucere a navei la mal, aproape 4 milioane de euro.  

Oile salvate, aduse într-un adăpost din Periş 

Mielul Easter s-a născut la Periș chiar de Paște
Mielul Easter s-a născut la Periș chiar de Paște

Sub supravegherea medicilor veterinari şi a voluntarilor din Asociaţia ARCA (Animal Rescue&Care) care au intervenit atunci, alături de militarii de la ISU Constanţa, oile au fost încărcate în tiruri şi trăiesc fără griji, într-un adăpost din localitatea Periş, lângă Bucureşti. Animalele salvate nu pot fi vândute sau donate, aşa că vor trăi ici până la adânci bătrâneţi. Şi ca povestea să fie cu happy-end, de Paşte s-a născut un mieluţ în adăpostul de la Periş, iar puiul a primit numele Easter. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Principele Radu foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
caruta  jpg
Job jpg
cale ferata jpg
coacaze negre sirop jpeg
autospeciala politie jpg
opera de arta banana lipita cu nada adeziva jpeg
diana și william jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net