Seceta va scumpi pâinea? Fermierii trag un semnal de alarmă: „„Uitaţi cum arată solul”

Seceta şi căldurile din această perioadă a anului vor duce la scumpirea pâinii, sunt de părere fermierii din sud-estul ţării. Aceştia spun că grâul nu dă semne că vrea să încolţească, acesta fiind un adevărat dezastru, informează adevarul.ro.

La Mărăcineni  se produc peste  1.000 de pâini pe zi. FOTOGRAFII: Iulian Bunilă/ Adevărul
La Mărăcineni se produc peste 1.000 de pâini pe zi. FOTOGRAFII: Iulian Bunilă/ Adevărul

Căldura excesivă din luna octombrie şi lipsa ploilor a făcut ca fermierii din zonele de sud-est ale României să devină foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte viitorul produselor de panificaţie. Pentru că în această perioadă grâul trebuia să fie deja încolţit, iar el nu dă nici un semn în acest sens. Pentru producerea a 1.000 de pâini pe zi – necesare pentru a acoperi comenzile actuale -, angajaţii unei brutării din comuna Mărăcineni (jud. Buzău) au nevoie de o jumătate de tonă de făină albă, de calitate. Deocamdată, au pe stoc făină cumpărată de la producători români, însă pe viitor există temeri că vor trebui să se orienteze spre alte pieţe de desfacere, căci în România nu va fi grâu.

„Contează foarte mult făina, ca să iasă un produs bun, aşa cum ne dorim noi pentru clienţii noştri. Dacă nu e o făină bună nu ne iese ce trebuie. Folosim făină românească, de la noi din ţară, care e cea mai bună”, spune Giani, unul dintre brutari.

Brutăriile, precum cea din Mărăcineni, îşi permit să menţină preţurile neschimbate la pâine, atât timp cât încă folosesc materia primă din stoc. Acolo unde făina a fost cumpărată cu mai puţin de doi lei kilogramul, în cantităţi mari, o pâine de 400 sau 500 de grame nu costă mai mult de trei lei. Preţurile nu vor rămâne mult timp aşa, cred brutarii, din cauza problemelor din agricultură, cauzate de secetă şi căldura nefirească din octombrie, iar lipsa precipitaţiilor ar putea compromite întregul an agricol.

„400-500 de kilograme de făină folosim pe zi. Dacă se va scumpi, se vor scumpi toate, şi pâinea, şi totul din panificaţie”, crede Nicoleta, angajată a brutăriei.

Iar realitatea din teren demonstrează că temerile sunt, din păcate, justificate. Fermierii sunt la mila naturii... „Uitaţi cum arată solul, plin de bolovani, praful se ridică la câţiva metri în sus. Până la prima ploaie va rămâne în pământ ca şi cum ar fi la noi în magazie, în sacul de seminţe”, a declarat pentru „Adevărul” Georgian Calotă, un fermier din comuna Balta Albă.

Acesta mai spune că finalul de an e decisiv pentru vara viitoare, iar dacă semnalele vor fi negative, acestea vor influenţa imediat preţul la grâu şi la produsele de panificaţie.

„Dacă nu se va face deloc, preţurile vor exploda, indiferent de influenţa grâului din Ucraina. Acum există preţul ăsta, de 80 de bani, şi ca urmare a influenţei din Ucraina. Dar adevărul e că terenul este uscat, cel puţin doi, până la patru metri este uscat la suprafaţă”, spune Georgian Calotă.

Pe câmpuri grâul nu a reuşit să iasă din pământ

image

Nu doar la înfiinţarea culturii de grâu sunt probleme, ci şi la rapiţă. Aceasta a fost semănată în august şi nu a încolţit decât pe terenurile irigate. Din cauza terenului foarte uscat, lucrările agricole - precum aratul, discuitul şi semănatul - au necesitat costuri de două ori mai mari decât au fost în anii agricoli buni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net