Sobele pe lemne vor deveni o amintire. Cu ce vor fi înlocuite

România își propune să reducă emisiile de carbon și să adopte soluții de încălzire mai durabile și eficiente, în conformitate cu angajamentele asumate în fața Comisiei Europene. Printre măsurile cheie se numără renunțarea treptată la sobele pe lemne și înlocuirea acestora cu surse de încălzire mai moderne, precum pompele de căldură sau soluțiile bazate pe biomasă durabilă.

Sobă cu lemne. Foto: arhiva
Sobă cu lemne. Foto: arhiva

„Rabla pentru sobe”

În contextul eforturilor de reducere a emisiilor de carbon până în 2030, Ministerul Energiei a introdus un nou program, „Rabla pentru Sobe”, care le va permite românilor să achiziționeze sisteme de încălzire conform standardelor europene. Acest program este parte dintr-o strategie mai amplă de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile (SRE) în consumul final brut de energie la 38,3% până în 2030, față de 36,2% în prezent.

Pe lângă modernizarea sistemelor de încălzire din mediul rural, România își propune să decarbonizeze și sistemele centralizate de termoficare din mediul urban. O altă inițiativă importantă este utilizarea biometanului, care va reprezenta aproximativ 5% din amestecul de gaz natural transportat prin sistemul național în 2030, scriu cei de la știripesurse.

Înlocuirea sobelor pe lemne cu soluții mai eficiente

În mediul rural, sobele pe lemne au fost folosite de secole pentru încălzirea locuințelor, în special în regiunile unde accesul la rețelele de gaz este dificil. Deși lemnul de foc este considerat o resursă regenerabilă, guvernul își propune să reducă utilizarea acestuia prin implementarea unor soluții de încălzire mai eficiente și ecologice. Sobele pe lemne vor fi înlocuite treptat cu pompe de căldură și alte surse de energie bazate pe biomasă durabilă, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon și la protejarea mediului.

Totuși, ministrul Energiei, Mircea Fechet, a subliniat că lemnul de foc va rămâne o opțiune viabilă în regiunile izolate, unde accesul la rețelele de gaz este imposibil: „Sunt comunități care se încălzesc cu lemne de sute de ani. Dacă oamenii stau la pădure, ce rost are să mă duc acolo cu rețeaua de gaz, când omul ăla se poate încălzi folosind lemne de foc?”.

Tradiția sobelor pe lemne în România

Sobele pe lemne fac parte din tradiția și cultura multor regiuni din România, în special în zonele de deal și de munte. Ele sunt eficiente, dar necesită o întreținere constantă, cum ar fi curățarea periodică a hornurilor pentru a preveni acumularea de funingine și riscurile de incendiu. Sobele din teracotă, fontă sau alte materiale durabile rămân populare datorită eficienței energetice și esteticii lor rustice, fiind integrate armonios în designul locuințelor tradiționale.

Programul „Rabla pentru Sobe” nu are ca scop eliminarea completă a acestui mod tradițional de încălzire, ci mai degrabă modernizarea lui. Prin finanțarea sobelor mai eficiente energetic și promovarea soluțiilor ecologice, guvernul dorește să reducă consumul de lemn și impactul asupra mediului, păstrând în același timp tradițiile rurale. Astfel, românii vor putea adopta tehnologii noi care să le ofere un confort sporit, fără a renunța la rădăcinile lor culturale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net