Țeapă. Deducerea de 100 de lei pentru părinții cu copii la grădiniță sau școală este, de fapt, de 10 lei

Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență că, de la 1 ianuarie, indiferent de nivelul salariilor, unul dintre părinți poate beneficia de o deducere de 100 de lei din impozitul pe salariu. Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să aducă la angajator o adeverință de la unitatea de învățământ la care este înscris copilul. Lucrurile, însă, stau puțin altfel. Banii care ajung în mâna părintelui ar fi doar 10 lei pe lună.  

fetita cu ghiozdan

OUG adoptată în vară prevede că deducerea personală suplimentară din impozitul pe venit va fi în valoare de 100 de lei lunar pentru fiecare copil înscris într-o unitate de învățământ, dar calculele se fac din salariul brut, iar până la urmă părintele rămâne doar cu 10 lei în mână. 

Citește și: Ce mâncăm în «deplasare»? Sfaturi practice de la nutriţionistul Mihaela Bilic

„Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună", a explicat Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, la Europa FM. 

Potrivit acestuia,  măsura vine la pachet și cu alte deduceri fiscale: "Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ.

Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri. În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an atât s-a putut acomoda în limita acestor bani". 

Decizia a stârnit critici din partea federaților de părinți.  

„Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa", a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart. 

Pentru a obţine noua deducere personală suplimentară de impozit care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, părinții se aleg cu o mare bătaie de cap.  Trebuie să-i aducă angajatorului o adeverință eliberată de unitatea de învățământ în care este înscris copilul, ceea ce înseamnă o uriaşă povară birocratică pentru toate şcolile care trebuie să elibereze documentele şi o nouă alergătură pentru plimbat hârtii din partea părinţilor, pentru că puţine şcoli acceptă şi varianta comunicării pe mail. 

Pe lângă adeverinţă, părintele mai duce angajatorului şi o declaraţie pe propria răspundere că nu a înscris deja copilul la angajatorului celuilalt părinte. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

cutremur 1977 agerpres 0 jpeg
Survivor Romania webp
cub andreea esca png
pexels Horoscop 3 noiembrie
Imagine WhatsApp 2023 02 07 la 13 11 34 jpg
crima londra jpg
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
image
image
image
image
image
image
matreata jpg
Un ofițer de poliție din Londra, violator în serie: David Carrick FOTO Profimedia
Romania moneda euro bancnota zona euro FOTO Shutterstock
castelul bran foto Travelminit
test iq jpg
baza jos (captura video) jpg