Temperaturile vor scădea dramatic. Se anunță condiții meteo extreme, inclusiv ninsori și lapoviță. Românii sunt sfătuiți să se pregătească pentru această perioadă

România se confruntă cu sosirea unei mase de aer polar, aducând cu ea un val semnificativ de frig și precipitații abundente. Începând de luni, 8 ianuarie, temperaturile vor scădea considerabil, iar fenomenele meteorologice asociate cu această masă de aer vor afecta întreaga țară. Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit informații detaliate despre evoluția vremii în următoarea perioadă.

Ger. Foto: arhiva.
Ger. Foto: arhiva.

Scăderea dramatică a temperaturilor

În prima parte a săptămânii, România va resimți o răcire accentuată, cu minime ce vor coborî sub pragul de minus 15 grade Celsius, în special în jumătatea nordică a Moldovei, estul Transilvaniei și regiunile intracarpatice. Temperaturile maxime din timpul zilei vor fi sub minus 10 grade în nordul Moldovei, atingând cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius în restul țării.

Duminică, temperaturile maxime din timpul zilei vor fi extrem de scăzute în regiunea Moldovei, nefiind de așteptat să depășească minus 1 grad Celsius. În Dobrogea, în schimb, maximele pot ajunge până la 15 grade Celsius. Această schimbare radicală este un rezultat direct al intrării masei de aer polar.

Frig, lapoviță și ninsoare în prognoză

Aerul polar va aduce cu sine condiții meteo extreme, inclusiv ninsori și lapoviță. Începând de luni, 8 ianuarie, fenomenele meteorologice vor afecta diferit regiunile țării. În zonele nordice și montane, se așteaptă ninsori abundente, în timp ce în centrul țării vor prevala precipitațiile mixte. În sud, mai ales duminică, se anticipă ploi, urmate de o transformare a acestora în lapoviță și ninsoare, odată cu accentuarea răcirii în următoarele zile.

Masa de aer polară extrem de rece

Masa de aer polară extrem de rece va provoca o scădere bruscă și semnificativă a temperaturilor, cu variații remarcabile de la o zi la alta. Acest fenomen este caracteristic perioadelor de influență a aerului polar și va aduce o serie de provocări legate de adaptarea la aceste condiții extreme.

Elena Mateescu subliniază că această răcire accentuată va fi prezentă în întreaga țară până în perioada 16 ianuarie, urmând ca ulterior să revenim la condiții meteorologice mai normale. Cu toate acestea, această perioadă este un avertisment clar privind variabilitatea termică și impactul pe care îl poate avea asupra vieții cotidiene.

Pregătiri pentru vreme severă

Românii sunt sfătuiți să se pregătească pentru această perioadă de vreme extremă, luând măsuri de protecție împotriva temperaturilor scăzute și a precipitațiilor abundente. Autoritățile meteorologice și de siguranță încurajează cetățenii să fie informați constant cu privire la evoluția condițiilor meteorologice și să respecte recomandările pentru a face față cu succes acestui episod de iarnă aspră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
image png
Verde pentru Biciclete
podul giurgiu ruse jpg
Regele Charles si Printul William Foto GettyImages (3) jpg
vreme furtuna png
airplane cabin 7022154 1280 jpg
pofta manacare jpg
Copil spital
image
actualitate.net
image
actualitate.net