Teroriştii vor folosi virusul Ebola pentru o bombă biologică?
Toată planeta este în alertă maximă, după ce un expert din Marea Britanie a afirmat că virusul Ebola ar putea fi folosit de terorişti pentru a crea o armă capabilă să ucidă numeroase persoane.
A reapărut brusc, după 14 ani, într-o mică ţară din Africa de Vest, apoi s-a răspândit cu repeziciune şi a făcut deja 887 de morţi. Virusul Ebola face ravagii în mai multe ţări africane.
Îngrijorarea a crescut, după ce expertul în antropologie biologică Peter Walsh, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a declarat că riscul ca virusul să ajungă în Marea Britanie este mic, dar grupări teroriste, precum Al-Qaida, l-ar putea folosi pentru a crea o armă, scrie Daily Mail, în ediţia electronică.
În timp ce temerile cresc cu privire la răspândirea bolii în Africa de Vest, Walsh susţine că chiar dacă un pasager al unei curse aeriene aduce fără să vrea Ebola în Marea Britanie, medicii sunt capabili să oprească răspândirea virusului.
„Un risc mai mare şi mai grav este ca o grupare să reuşească să folosească virusul şi să îl răspândească prin explozia unei bombe într-o zonă foarte populată”, a declarat Walsh, pentru The Sun.
„Doar câteva laboratoare din lume deţin virusul Ebola, iar ele sunt foarte bine protejate. Riscul este ca un grup terorist să încerce să obţină virusul din Africa de Vest”, a explicat el, pentru The Sun.
Epidemia de Ebola a început cu câteva cazuri de persoane din Guineea care au acuzat febră, dureri de cap, de muşchi şi dureri în gât, apoi au început să sângereze intern şi extern, deseori prin nas şi urechi, până ce au cedat organele interne.
Click! spune
Ultimele date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că până în prezent au fost identificate 1.603 de persoane identificate cu virusul febril hemoragic Ebola, din care 887 au murit.
Nu există un tratament pentru această boală.
Doi americani care s-au îmbolnăvit cu teribilul virus au acceptat să fie trataţi cu un medicament exeprimental, care a fost testat până în prezent doar pe maimuţe.
Ebola a fost identificat prima dată în anul 1976, în Republica Congo,, dar epidemia din acest an este cea mai puternică şi mai rapidă. În acest moment, cele mai multe cazuri sunt în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi, mai nou, în Nigeria.