„Ce înseamnă mici buni?” Cum îți dai seama dacă preparatul are prea multă grăsime: „Nu e semn bun”
De 1 Mai, pentru majoritatea românilor care nu sunt plecați a devenit o tradiție să pregătească un grătar împreună cu familia sau prietenii. Și, bineînețeles, sunt nelipsite preparatele tradiționale românești, precum micii, cârnații, sau alte bucate gustoase. Însă, te-ai întrebat vreodată cât de sănătos este celebrul mic? Cunoscutul medic nutriționist, Mihaela Bilic, a spus câte calorii are, de fapt, un mic.
Tradiţionalul mic, unul dintre cele mai populare preparate în rândul românilor, nu lipsește din preparatele pe care le punem pe grătar cu ocazia zilei de 1 Mai. Și, deoarece micii sunt consumați atât de des, este bine să știți și câte calorii are, de fapt, un mic. Pe pagina sa personală de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut lumină asupra acestui subiect.
Aproape că nu există un 1 Mai fără mici, iar mai toate grătarele făcute vara au „în meniu”, pe lângă pulpe de pui, cârnați sau carne de porc, acest preparat. Cum anul acesta 1 Mai cade chiar în Postul Paștelui, românii care țin post sunt nevoiți să aștepte până în weekend pentru a se răsfăța cu câțiva mici fierbinți, dar cei care nu o fac, deja și-au făcut proviziile pentru grătar.
Câte calorii are un mic
Dacă vrei să nu îți faci griji în privința kilogramelor în plus, Mihaela Bilic a explicat câte calorii are un mic și cum îl putem consuma liniștiți: „Să aprindem grătarele!! Astă seară pe Frecvența gustului dăm startul pentru vacanță! Din acest weekend până la Paște ne așteaptă pregătiri, cumpărături, grătare și multă mâncare. Cu vremea am rezolvat, haideți să vedem ce punem în farfurie, cum le combinăm și în ce ordine le mâncăm, ca să ne bucurăm de toate bunătățile. Eu mi-am făcut deja MICI provizii!
Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent.
Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: dacă scad prea tare ca volum, adică «se topesc», nu e semn bun. Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g, iar micii de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”, a scris Mihaela Bilic, pe contul său personal de Facebook.