Toți românii care stau în chirie trebuie să știe asta! Ce trebuie să facă, obligatoriu

Numărul persoanelor care aleg să închirieze apartamente sau case a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, mai ales în marile orașe ale țării, unde preferința se îndreaptă către închiriere în detrimentul achiziției.

Numărul persoanelor care aleg să închirieze apartamente sau case a crescut / foto: arhiva
Numărul persoanelor care aleg să închirieze apartamente sau case a crescut / foto: arhiva

Există diverse motive pentru această preferință. De la flexibilitatea alegerii unei locuințe aproape de locul de muncă (în cazul în care există posibilitatea schimbării locului de muncă) la evitarea preocupărilor legate de impozitul pe proprietate, costurile reparațiilor, modernizărilor sau reabilitărilor.

Cu toate acestea, această opțiune nu înseamnă că chiriașii pot acționa în mod arbitrar. Atât proprietarii de apartamente cât și chiriașii au anumite drepturi și obligații reglementate de Noul Cod Civil, în secțiunea "Contractul de locațiune", articolele 1777-1835, intrate în vigoare la 1 octombrie 2011.

Drepturile chiriașului fără contract

Este esențial de știut că absența unui contract legal între proprietar și chiriaș poate duce la abuzuri din ambele părți.

Drepturile chiriașului fără contract sunt limitate și aproape inexistente. Soluționarea problemelor care pot apărea devine dificilă atunci când proprietarul refuză să își îndeplinească obligațiile.

Fără un suport legal, cum ar fi un contract de închiriere semnat de ambele părți, posibilitatea de a lua măsuri este redusă.

Recomandarea este să te informezi în detaliu înainte de a decide să închiriezi și să semnezi un contract de închiriere.

Drepturile chiriașului

Noul Cod Civil stipulează clar că locuința în care chiriașul intenționează să se mute trebuie să fie în stare corespunzătoare pentru a fi utilizată. Chiriașii au dreptul să primească locuința împreună cu toate accesoriile sale, pentru întreaga durată a contractului de închiriere.

Reparațiile necesare ulterior pentru menținerea bunului în stare corespunzătoare vor fi efectuate de către proprietar, conform legislației în vigoare. Cu toate acestea, reparațiile locative, generate de utilizarea normală a bunului, vor fi suportate de către chiriaș.

Dacă după încheierea contractului apar necesități de reparații care cad în responsabilitatea proprietarului, iar acesta nu acționează imediat, chiriașul are dreptul să efectueze reparațiile, iar proprietarul trebuie să acopere costurile.

Potrivit reglementărilor legale, proprietarul este obligat să asigure condiții astfel încât chiriașul să se bucure de confort în locuința închiriată. Proprietarul trebuie să evite orice acțiuni care ar putea împiedica sau diminua beneficiile locuinței închiriate.

Mai mult, proprietarul garantează împotriva oricăror vicii sau riscuri care ar putea afecta utilizarea imobilului, chiar dacă nu le-a cunoscut la încheierea contractului. Chiriașul are dreptul la despăgubiri din partea proprietarului în cazul în care viciile pot cauza prejudicii asupra vieții, sănătății sau integrității sale corporale.

Dacă proprietarul nu remediează situația în cel mai scurt timp, chiriașul are dreptul la o scădere semnificativă a chiriei. În cazuri extreme, în care viciile sunt atât de grave încât, cunoscute în prealabil, chiriașul nu ar fi închiriat locuința, acesta are dreptul de a rezilia contractul de închiriere.

Chiriașul are dreptul să utilizeze părțile și instalațiile de folosință comună ale clădirii conform destinației fiecăreia. În cazul în care închirierea este pe o perioadă determinată, chiriașul poate rezilia unilateral contractul cu un preaviz de 60 de zile.

Obligațiile chiriașului

Pe lângă drepturile enumerate, chiriașul are și anumite obligații stabilite de Noul Cod Civil. Acestea includ plata chiriei conform termenelor și cuantumului stabilite în contract.

În absența unor specificații clare în acest sens, plata chiriei trebuie efectuată astfel:

  • un avans pentru întreaga durată a contractului, dacă aceasta nu depășește o lună;
  • în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, dacă durata închirierii depășește o lună, dar este mai mică de un an;
  • în prima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, dacă durata închirierii este de cel puțin un an.

Chiriașul trebuie să utilizeze cu prudență și diligență bunul închiriat și să îl restituie în stare bună la încheierea contractului de locațiune. Modificările aduse bunului trebuie făcute cu acordul proprietarului, pentru a evita posibilele daune-interese sau chiar rezilierea contractului.

Chiriașul trebuie să permită examinarea locuinței de către proprietar la intervale rezonabile, atât de către acesta, cât și de potențialii cumpărători sau viitori chiriași.

Obligațiile chiriașului față de asociația de proprietari sunt stabilite prin contract cu proprietarul și se referă în principal la plata întreținerii și a cotei pentru reparații comune ale clădirii.

Drepturile și obligațiile proprietarilor de apartamente

Proprietarii de locuințe au dreptul de a rezilia contractul în cazul nerespectării obligațiilor de către chiriaș și pot solicita despăgubiri pentru eventualele prejudicii.

Ei au dreptul să primească informări periodice privind situația financiară a asociației de proprietari, conform prevederilor Legii nr. 34/2015.

Obligațiile proprietarului în contractul de închiriere

După semnarea contractului de închiriere, proprietarul trebuie să predea chiriașului locuința în stare bună de folosință. Acesta are obligația de a efectua toate reparațiile necesare pentru ca locatarul să beneficieze de condiții bune pe durata închirierii.

Proprietarul trebuie să se ocupe de reparațiile privind părțile comune ale clădirii. Totodată, trebuie să evite deranjarea chiriașului, respectând dreptul la intimitate al acestuia.

Este important să reții că semnarea unui contract de închiriere implică plata unui impozit de 10% aplicat la o bază de 60% din valoarea chiriei. Încercarea de a evita plata impozitului prin închirierea verbală poate duce la acuzații de evaziune fiscală și dosar penal.

În concluzie, înainte de a lua decizia de a închiria sau de a închiria un imobil, este esențial să te informezi temeinic și să semnezi un contract de închiriere pentru a-ți proteja atât drepturile, cât și obligațiile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net