Un român va lua cu 300 de lei mai puțin la pensie, după recalculare, deși Guvernul a promis bani mai mulți pentru toată lumea. Cum a fost posibil

Un pensionar se confruntă cu o diminuare a pensiei sale cu 300 de lei după o recalculare ce va avea loc începând din 1 septembrie, deși Guvernul a promis tuturor majorări. 

El a explicat pe un grup de socializare, potrivit newsweek, că actuala sa pensie se ridică la 3.817 lei și s-a arătat nemulțumit de faptul că, conform noii legi a pensiilor, recalcularea nu mai ține cont de grupele de muncă.

Un pensionar a fost la un pas să piardă bani la pensie / foto: Pixabay
Un pensionar a fost la un pas să piardă bani la pensie / foto: Pixabay

Înainte, cei 28 de ani și 3 luni lucrați în condiții grele erau considerați ca atare, acum transformându-se în condiții normale. Din acest motiv, punctajul său pentru grupa 1, care anterior era de 32,82074, acum este afectat.

În prezent, beneficiind de OUG 100/2008, primește un bonus de 963 de lei pentru condițiile de muncă dificile, ajungând astfel la suma actuală de 3.817 lei ca pensie.

Cu formula nouă, pensia iese mai mică

Cu recalcularea ce va avea loc în septembrie 2024, cele 40 de puncte pe care le are acum vor rămâne, la care se adaugă punctele de stabilitate. Se va aplica o nouă formulă de calcul, iar pensia va fi de 3.500 de lei, cu 300 de lei mai mică decât în prezent.

Desigur, acest pensionar va beneficia de o menținere a pensiei la valoarea actuală, ca un gest de bunăvoință din partea guvernului care a decis să nu diminueze pensiile la recalculare.

Comunitatea unde pensionarul s-a plâns a înțeles frustrarea exprimată de acesta și i-a dat dreptate, subliniind discrepanțele de tratament în funcție de tipul de muncă desfășurat și modificările aduse în modul de calcul al punctajului anual pentru pensionare, ce afectează o mare parte a pensionarilor din diverse grupe de muncă.

Categoria de pensionari care va primi 8000 de lei în plus la pensie chiar de la 1 ianuarie

La 1 ianuarie, se anunță o creștere substanțială a pensiilor, aducând bucurie unor pensionari, unii beneficiind de un plus semnificativ de 8.000 de lei lunar. Această majorare de 13,8% aduce o schimbare notabilă în situația financiară a unor privilegiați.

În timp ce majoritatea pensionarilor se așteaptă la o creștere mai modestă, de aproximativ 250 de lei lunar, unii sunt într-o poziție favorizată. Printre aceștia se numără magistrații, care vor beneficia și ei de indexarea cu 13,8% a pensiilor lor.

Magistrații se pregătesc să primească o creștere substanțială, cea mai mare pensie din magistratură urcând la 66.000 de lei lunar, cu o majorare de peste 8.000 de lei. Urmează al doilea și al treilea loc ca mărime al pensiilor, cu o creștere de 7.400 de lei, iar pozițiile următoare în Top 5 vor vedea o majorare de 7.350 de lei pe lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net