Uraa! Începe vacanța de 86 de zile. Elevii termină anul școlar

Ultima actualizare:

    Circa 3 milioane de elevi intră în vacanța de vară de vineri, 15 iunie
Circa 3 milioane de elevi intră în vacanța de vară de vineri, 15 iunie

Anul școlar se încheie oficial vineri, 15 iunie, după festivitatea de premiere a celor mai studioși elevi. Va urma vacanța mare care durează 86 de zile. Vor pleca la munte, la mare, la bunici.

Practic, în această săptămână elevii nu au mai avut ore. Au fost ultimele zile de școală, dar profesorii nu au mai predat. Au închis situațiile școlare și au pregătit premiile pentru cei mai merituoși elevi.

Așadar, începe vacanța mare! Părinții au făcut deja planuri, iar cei mici ard de nărăbdare să plece la distracție și la joacă.

Nu toți școlarii au vacanță în luna iunie. Absolvenții de gimnaziu așteaptă rezultatele la Evaluarea națională și la repartizarea la liceu, iar absolvenții de liceu vor susține curând probele de Bac, după care urmează admiterea la facultate.

Rezultatele de la Evaluarea națională, pe 19 iunie

Absolvenții de gimnaziu au susținut probele la Evaluarea națională și așteaptă cu nerăbdare rezultatele care vor fi afișate marți, 19 iunie, până la ora 12.00. Părinții au posibilitatea să conteste notele, de la ora 14.00, până la ora 19.00. Contestațiile vor fi soluţionate în perioada 20 - 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate în 23 iunie.

Examenul de Evaluare națională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Rezultatele obţinute la aceste probe sunt foarte importante pentru admiterea la liceu, reprezentând 80% din totalul mediei. Restul de 20% reprezintă media notelor din gimnaziu.

Admiterea la liceu

Repartizarea computerizată se va face la data de 9 iulie, în funcţie de media de admitere obţinută şi de opţiunile făcute pe fişa de înscriere la admiterea la liceu. Pentru liceele din filiera vocaţională - profilurile sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic - precum şi pentru Liceul Waldorf, specializarea filologie, s-au organizat probe de aptitudini în luna mai.

Ca și în anii trecuți, la Evaluarea națională din 2018 nu s-au înscris și nu au venit la prima probă, la Limba și literatura română, circa 25.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a. Ei vor continua să studieze în clasa a IX-a, care este obligatorie, și vor fi repartizați la licee mai puțin căutate, în funcție de media din gimnaziu și de opțiunile lor. La fel se va proceda și cu cei care obțin note mai mici de 5.00 la Evaluarea națională.

Bacalaureat 2018

Pentru clasele terminale de la liceu, anul şcolar s-a încheiat pe data de 25 mai. Probele de competențe pentru Bacalaureat au fost susținute în luna februarie, așa că acum vor fi susținute doar probele scrise.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, prima probă scrisă - Limba si literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă - Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) – se va desfăşura vineri, 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 16.00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie 2018.

Admiterea la facultate

Cei care au promovat examenul de Bacalaureat vor putea da examen de admitere la facultate. Cele mai multe universități, au sesiune la începutul lunii iulie, imediat după Bacalaureat. Și în acest an sunt 62.000 de locuri pentru anul I de studiu, dar locurile au fost repartizate la universitățile din toată țara, astfel încât să fie mai aproape de candidați. Ministerul Educației a identificat 5.000 de locuri pentru domenii prioritare de dezvoltare a României, iar 2.000 de locuri vor fi disponibile pentru absolvenții de liceu din mediul rural.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net