Vaccinarea anti Covid la copiii de 5-11 ani. Care este riscul de miocardită, în comparație cu boala
Se apropie data la care vaccinarea anti Covid va fi accesibilă cu copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Autoritățile răspund la întrebările părinților legate de riscurile vaccinului la o vârstă atât de mică, iar principala îngrijorare este reprezentată de riscul de miocardită.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat care este riscul de a face miocardită după vaccinul anti Covid, în comparație cu trecerea prin boală.
Dr. Valeriu Gheorghiță a prezentat cazul Statelor Unite, unde au fost administrate peste 37 de milioane de doze de vaccin pediatric la categoria de vârstă 5-11 ani.
Cazurile de miocardită au fost observate după administrarea celei de-a doua doze. Astfel, în SUA au fost raportate 12 cazuri de miocardită din 8,7 milioane de doze II administrate. Rata de raportare la băieți este de 4 cazuri la 1 milion, față de rata de miocardită după trecerea prin boală, la aceeași grupă de vârstă, care este de 1 la 1.600 de cazuri, a arătat Valeriu Gheorghiță.
„Deci cam aceasta este diferența. Iar în toate cazurile raportate, evoluția a fost simplă, ușoară, cu o internare de câteva zile, cu recuperare completă în toate aceste situații”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare la Digi24.
Vaccinarea anti Covid la grupa de vârstă 5-11 ani începe din 26 ianuarie
Autoritățile au anunțat debutul vaccinării anti Covid a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, la data de 26 ianuarie.
În platforma RO-Vaccinare sunt configurate deja cabinetele medicale pediatrice unde se pot vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani și se pot face programări. Există un icon specific, P-PED, P de la Pfizer și PED de la pediatric, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Vaccinarea se va face numai cu vaccin Pfizer. Programările au început încă de joi și deja au fost făcute peste 1.500 de programări , a menționat Valeriu Gheorghiță.
În aceste cabinete vor avea acces doar copiii cu părinții sau reprezentantul lor legal.
Vaccinarea anti-COVID a celor mai mici dintre pacienți se va face tot în două doze, cu interval de 21 de zile între ele. Doza este însă de 10 micrograme, practic o treime din doza care se face unei persoane de peste 12 ani.
Cine are prioritate la vaccinul anti Covid
România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani dintr-un total de 1,2 milioane, câți ar fi eligibili.
Autoritățile spun că au prioritate la vaccinare copiii care sunt în evidența medicilor cu următoarele afecțiuni:
- obezitate,
- afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare,
- alte tipuri de malformații (sindromul Down crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19)
- diabet,
- boli cronice renale,
- neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii).
„Uitându-ne la copiii care au fost spitalizați cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care acești copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet. Mai mult, după Covid, există, se pare, un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.
Vaccinul, eficient împotriva sindromului inflamator sistemic pediatric
În ceea ce privește riscul de sindrom inflamator antisistemic, înregistrat în special la adolescenți, cu o frecvență de un caz la 3.000 de infectări cu SARS-CoV-2, o analiză publicată de Centrul american de Control al Bolilor arată că vaccinurile au o eficiență de 91 la sută în prevenirea acestor cazuri.
Dintre adolescenții care au avut nevoie de internare în terapie intensivă ca urmare a acestei complicații inflamatorii după Covid, niciunul nu era vaccinat, a precizat Valeriu Gheorghiță.