Vânătorii, principalii învingători în cazul tinerei moarte pe Jepii Mici. Li s-a dat voie ucidă aproape 1.000 de urși până în 2025

Camera Deputaților a aprobat luni, în sesiune extraordinară, modificările aduse legii vânătorii. Conform noilor reglementări, în 2024 vor putea fi împușcați aproape 500 de urși, același număr fiind valabil și pentru anul viitor.

Aproape 1000 de urși ar putea muri / foto: Pixabay
Aproape 1000 de urși ar putea muri / foto: Pixabay

Urșii vor putea fi recoltați de vânători sub supravegherea personalului tehnic de specialitate, spre deosebire de situația actuală, unde doar personalul tehnic de specialitate al Gărzii Forestiere sau al gestionarii faunei cinegetice are acest drept. Legea specifică și tarifele pe care vânătorii trebuie să le plătească pentru trofee.

Anterior, personalul tehnic specializat putea împușca urșii care reprezentau o amenințare pentru viața sau integritatea corporală a oamenilor ori pentru bunurile acestora.

După modificarea legii, vânătorii, coordonați de personalul tehnic specializat, vor putea împușca 426 de urși, cota de prevenție pentru anul 2024. Alți 55 de urși, cota de intervenție, vor fi împușcați de personalul tehnic specializat.

Deputații au fost convocați luni din vacanță pentru o sesiune extraordinară în urma tragediei din Munții Bucegi, unde o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul turistic Jepii Mici. Plenul Camerei Deputaților a votat noua formă a legii, anunță Antena 3 CNN. 

Ce prevede proiectul adoptat pe repede înainte de deputați

Proiectul prevede împușcarea a 426 de urși bruni, cota de prevenție, și a 55 de urși bruni, cota de intervenție, până la sfârșitul anului. Aceste cote sunt valabile pentru anii 2024 și 2025.

Conform anexei la proiectul de lege, cele mai multe exemplare vor fi recoltate în județele Harghita (73) și Covasna (54), urmate de Mureș (43) și Brașov (45). Alte exemplare vor fi împușcate în județele Argeș (30), Bistrița-Năsăud (21) și Buzău (28).

Legea stipulează că recoltările de urși se fac „în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs”.

Începând cu 2026, numărul de urși bruni pentru prevenție și repartiția pe județe se vor stabili anual până la 15 mai, prin ordin al autorității publice centrale responsabile de vânătoare, pe baza unui studiu privind analiza probelor genetice, stabilirea numărului minim de indivizi la nivel național, diversitatea genetică și structura populațională.

Legea prevede și tarifele pentru trofee: pentru fiecare craniu de urs evaluat, gestionarul va plăti la structura teritorială a Gărzii Forestiere Naționale, după cum urmează: până la 54 puncte C.I.C. - 300 euro; între 54,1 și 60 puncte C.I.C. - 500 euro; peste 60,1 puncte C.I.C. - 700 euro. Sumele se achită în lei la cursul BNR din ziua plății și se virează la bugetul de stat. Craniile de la urșii a căror blană depășește 400 (+5%) puncte C.I.C. nu necesită plata tarifului, acestea rămânând în proprietatea publică a statului.

Numărul de urși este în creștere

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că populația de urs brun din România nu este în pericol, studiile indicând o creștere constantă a acesteia. Potrivit inițiatorului legii, intervenția preventivă este necesară, similară cu practicile din alte țări europene.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul UDMR Tanczos Barna și semnat de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR, AUR și minoritățile naționale.

Săptămâna trecută, specialiștii de la Academia Română au subliniat importanța identificării unor soluții eficace pentru această problemă, avertizând asupra evitării exploatării tragediei din Bucegi.

Ei au cerut Ministerului Mediului să includă în raportul său detalii despre aplicarea cotelor de recoltă/intervenție, situația pagubelor produse de urși și măsurile locale pentru prevenirea conflictelor om-animal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net