Vremea din România, afectată grav de ciclonul Boris. Ce temperaturi se vor înregistra în weekendul 14-15 septembrie

Ciclonul Boris produce ravagii în Europa, determinând meteorologii să emită avertizări de cod roșu de vreme severă pentru mai multe țări, valabile vineri și sâmbătă.

Ciclonul Boris produce ravagii în Europa / foto: arhiva
Ciclonul Boris produce ravagii în Europa / foto: arhiva

Conform prognozelor, ciclonul Boris va aduce precipitații abundente în Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Bosnia și în sudul Germaniei, însoțite de o scădere bruscă a temperaturilor.

În aceste zone, cantitățile de apă vor ajunge la 200-300 litri pe metru pătrat, iar vântul va sufla cu intensitate mare. În plus, în Alpi se vor înregistra ninsori în acest interval de timp.

Ciclonul Boris ajunge și în România

După ce a afectat Europa, ciclonul Boris se îndreaptă și către România. Alina Șerban, meteorolog, a declarat că, deși sistemele active din sudul și centrul Europei sunt foarte intense, ele își vor diminua treptat intensitatea pe măsură ce se apropie de țara noastră.

Astfel, deși fenomenele meteorologice nu vor fi la fel de severe ca cele observate în alte țări, se așteaptă totuși ca vremea să fie instabilă începând de sâmbătă în regiunile vestice, extinzându-se ulterior în toată țara.

Se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, căderi de grindină, vijelii și cantități importante de apă, local depășind 20-25 l/mp și izolat chiar peste 40 l/mp.

Precipitațiile vor continua și la începutul săptămânii viitoare, existând riscul de inundații semnificative în anumite zone.

Temperaturile vor continua să scadă, iar pe cele mai înalte culmi ale Carpaților se vor înregistra trecător primii fulgi de zăpadă. În întreaga țară, temperaturile vor suferi o scădere bruscă, iar la munte se vor înregistra episoade de lapoviță.

Iarna își face simțită prezența în Europa

În mai multe țări europene, în special în zonele montane, iarna a venit mai devreme, cu ninsori abundente și depuneri semnificative de zăpadă.

În zilele următoare, la altitudini de peste 1500-2000 de metri, se așteaptă ninsori masive și cantități record de precipitații. România nu va fi scutită de aceste fenomene meteo extreme, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) emițând deja coduri portocalii și galbene pentru furtuni și ploi.

Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat în cadrul unei intervenții exclusive la Antena 3 CNN că ciclonul islandez care a provocat distrugeri în Europa ar putea aduce precipitații mixte și în România. „În acest moment, există o probabilitate foarte mare să avem precipitații mixte în zonele montane înalte, la altitudini mari”, a explicat ea.

În județele aflate sub avertizare de cod portocaliu, cele din estul țării, cantitățile de apă vor varia între 40 și 60 l/mp, iar izolat vor depăși 70-80 l/mp. Aceste valori sunt semnificativ mai mari decât media climatologică pentru luna septembrie, care se situează între 50 și 55 l/mp.

Deși astăzi temperaturile mai pot atinge 30-31 de grade în sud-estul țării, inclusiv în Capitală, în vestul țării maximele vor fi de doar 18-20 de grade.

De mâine însă, se va înregistra o răcire semnificativă, în special în regiunile intracarpatice, unde maximele vor fi cuprinse între 8 și 12 grade, a mai adăugat Elena Mateescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net