Vremea se schimbă radical în România! Ne așteaptă fenomene extrem de periculoase în următoarele decenii, furtuni nemaivăzute și temperaturi anormale

Furtunile extrem de violente, caracterizate prin grindină de mari dimensiuni, rafale puternice de vânt și, uneori, tornade, produc efecte devastatoare asupra infrastructurii, agriculturii și comunităților din România.

Furtunile violente în România vor fi mai frecvente / foto: Pixabay
Furtunile violente în România vor fi mai frecvente / foto: Pixabay

Studiile bazate pe observații istorice, completate de prognoze climatice, sugerează o amplificare a frecvenței și intensității acestor fenomene meteorologice în deceniile următoare, ca urmare a schimbărilor climatice, conform analizei publicate de Infoclima.

Datele acumulate între 1940 și 2023 relevă o creștere semnificativă a numărului de ore cu condiții propice pentru apariția furtunilor severe, fenomen resimțit mai ales în regiunile din estul țării.

Evenimentele meteorologice periculoase, cum sunt grindina de dimensiuni mari și vânturile puternice, au devenit din ce în ce mai frecvente. În orașele mari, aceste furtuni pot provoca pagube majore infrastructurii și vehiculelor, în timp ce în zonele agricole efectele pot fi dezastruoase pentru culturi, cu un impact economic considerabil asupra comunităților locale.

Viitorul apropiat nu arată prea bine din punct de vedere al fenomelor climatice extreme

Perspectivele climatice pentru perioada 2025-2050 și finalul secolului (după 2071) indică o accentuare a acestor fenomene meteorologice extreme, cu un risc ridicat de grindină și furtuni violente, mai ales în nordul României.

Aceleași analize subliniază că aceste schimbări sunt influențate de creșterea nivelului de umiditate atmosferică, ceea ce favorizează o instabilitate crescută a vremii.

Experții în climatologie avertizează că impactul economic și social al furtunilor severe poate fi catastrofal, generând costuri uriașe pentru repararea clădirilor afectate și pierderi semnificative în agricultură și infrastructură.

Totodată, autorii articolului menționează că urbanizarea rapidă și modificările în utilizarea terenurilor contribuie la înmulțirea acestor fenomene. România se confruntă, de altfel, cu una dintre cele mai mari rate ale deceselor cauzate de trăsnete în Europa, după Bulgaria și Republica Moldova.

Pentru a reduce aceste riscuri, specialiștii insistă asupra necesității de a implementa măsuri de consolidare a infrastructurii și de a dezvolta sisteme eficiente de avertizare timpurie. De asemenea, educarea populației cu privire la măsurile de siguranță pe care trebuie să le adopte în fața fenomenelor meteo extreme este de o importanță critică.

„Fără intervenții ferme și bine gândite, România va trebui să facă față unor consecințe majore asupra mediului, economiei și societății în ansamblu”, subliniază experții.

Prognoze pentru o intensificare a fenomenelor meteo extreme în viitorul apropiat

Previziunile climatice sugerează că, în special în nordul României, ne putem aștepta la o creștere semnificativă a fenomenelor meteorologice extreme.

Se anticipează o frecvență mai mare a furtunilor cu grindină de mari dimensiuni și vânturi puternice, uneori chiar mai intensă decât în cazul furtunilor cu descărcări electrice.

Prognozele indică o probabilitate crescută de grindină de mari dimensiuni, cu un risc mai mare, între 40% și 80%, în Europa Centrală și de Est până la sfârșitul secolului.

În România, condițiile pentru apariția grindinii mari (>2 cm) și foarte mari (>5 cm) vor fi semnificativ mai frecvente, mai ales în nord-estul țării. În același timp, în sudul României, furtunile cu rafale de vânt de peste 25 m/s sunt așteptate să fie mai dese, potrivit Infoclima.

Factorii care contribuie la formarea furtunilor violente

În afara impactului schimbărilor climatice globale, și alți factori locali contribuie la creșterea frecvenței furtunilor.

Extinderea orașelor și modificările în utilizarea terenurilor, alături de practicile de irigare, influențează microclimatul. Irigarea, în special în timpul secetelor, crește umiditatea din sol și atmosferă, facilitând formarea furtunilor.

Astfel, în regiunile cu agricultură intensivă, cum ar fi sudul României, aceste efecte sunt amplificate, crescând riscul de furtuni violente, potrivit News.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caine Foto Ilegis jpg
muncitori foto pixabay
masa craciun shutter jpg
amfora pixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net