Poftiţi în cămara vedetelor!
Şi vedetele s-au aprovizionat pentru venirea iernii. Au agăţat ceapa şi usturoiul pe funii, la uscat, şi-au pus în borcane castraveţi muraţi, gogoşari, zacuscă, dulceţuri şi compoturi, exact ca nişte adevărate gospodine.
„Ce nevoie au?", va puteţi întreba... Doar îşi permit să-şi cumpere de la magazin toate compoturile şi murăturile de care au nevoie. Ei bine, vedetele noastre ştiu să aprecieze bucatele făcute în casă şi au mai multă încredere în propriile reţete, naturale. Ba mai mult, rezultatul muncii proprii le aduce o enormă satisfacţie şi mândrie.
Livia Graur: «Deja am mâncat jumătate din ele»'
Prezentatoarea rubricii Meteo de la Prima TV, Livia Graur, e topită după bunătăţile tradiţionale puse la borcan.
Ştie că, în ziua de azi, se găsesc de toate la magazin, dar, cum nimic nu se compară cu zacusca făcută în casă sau cu murăturile asortate puse în saramură, nu a rezistat tentaţiei şi a pus şi ea câteva borcane. „Sunt delicioase şi deja am terminat cam jumătate din ceea ce aveam pentru la iarnă", spune Livia Graur.
Mariana Calfa şi-a păstrat reţetele bunicii
Pictoriţa Mariana Calfa a învăţat să pună murături încă din copilărie, de la bunica ei. Reţetele le păstrează şi acum scrise pe caiete vechi.
„Am caiete întregi cu reţete, sunt valoroase pentru mine şi, în felul acesta, nu se pierde gustul murăturilor şi al dulceţurilor copilăriei. Îmi pun în fiecare an zeci de borcane cu tot felul de bunătăţi", spune Mariana Calfa.
Anul acesta se poate mândri cu o provizie consistentă: 10 borcane mari cu murături, 15 de dulceaţă de mai multe feluri, 25 de zacuscă şi 3 butoiaşe cu pepeni verzi muraţi. „Musafirii care îmi vin la masă vor şi la pachet", adaugă, răzând, pictoriţa.
Florentina Opriş, un mare fan al verzei murate
Florentina Opriş nu se pricepe să pună la borcan, dar se descurcă.
Promotoarea unui stil de viaţă sănătoasă a descoperit un loc la Braşov de unde se aprovizionează cu bunătăţi făcute în casă.
„Îmi plac toate murăturile, dar cel mai mult varza murată. Este un aliment, dar şi un medicament minune, foarte bun antianemic, diuretic şi revitalizant. Este bogată în vitamina C, chiar mai bogată decât varza crudă. Ba mai mult, datorită conţinutului de vitamina B12, varza murată încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie. Conţine puţine calorii şi, astfel, poate fi consumată cu încredere în curele de slăbire deoarece înlesneşte arderea grăsimilor. Multe persoane consumă intuitiv multe murături în această perioadă. Ele au un rol important în menţinerea sănătăţii şi frumuseţii", explică Florentina Opriş.