5 beneficii impresionante pentru sănătate ale cireșelor. Păstrează inima sănătoasă

Ultima actualizare:

Cireșele sunt delicioase și conțin vitamine, minerale și compuși vegetali cu efecte puternice asupra sănătății, iar când este sezonul lor, sunt la mare căutare.

Cireșele conțin vitamine, minerale și compuși vegetali. Foto: Click.
Cireșele conțin vitamine, minerale și compuși vegetali. Foto: Click.

1. Pline de nutrienți

Cireșele sunt mici fructe cu sâmburi care vin într-o varietate de culori și arome. Culorile lor pot varia de la galben la roșu-negriciu intens. Toate soiurile sunt foarte hrănitoare și pline de fibre, vitamine și minerale.

O cană (154 de grame) de cireșe dulci, crude, fără sâmburi oferă:

Calorii: 97
Proteine: 2 grame
Carbohidrați: 25 de grame
Fibre: 3 grame
Vitamina C: 18% din

Valoarea zilnică (DV)

Potasiu: 10% din DV
Cupru: 5% din DV
Mangan: 5% din DV

Acești nutrienți, în special fibrele, vitamina C și potasiul, beneficiază de sănătate în multe feluri. Vitamina C este esențială pentru menținerea sistemului imunitar și a sănătății pielii, în timp ce potasiul este necesar pentru contracția musculară, funcția nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și multe alte procese corporale critice, scriu cei de la healthline.com.

Cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, care vă ajută să vă mențineți sistemul digestiv sănătos, alimentând bacteriile intestinale benefice și promovând regularitatea intestinului. În plus, oferă vitamine B, mangan, cupru, magneziu și vitamina K.

2. Bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori

Concentrația mare de compuși vegetali din cireșe poate fi responsabilă pentru numeroasele beneficii pentru sănătate ale acestui fruct. Deși cantitatea și tipul pot varia în funcție de soi, toate cireșele sunt pline de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Acest conținut ridicat de antioxidanți poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, o afecțiune care este legată de multiple boli cronice și de îmbătrânire prematură.

De fapt, o analiză a constatat că, consumul de cireșe a redus eficient inflamația în 11 din 16 studii și markerii stresului oxidativ în 8 din 10 studii.

Cireșele sunt deosebit de bogate în polifenoli, un grup mare de substanțe chimice din plante care ajută la combaterea daunelor celulare, la reducerea inflamației și la promovarea sănătății generale. De fapt, dietele bogate în polifenoli pot proteja împotriva multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, declin mental și anumite tipuri de cancer.

Aceste fructe cu sâmburi conțin și pigmenți carotenoizi precum beta-carotenul și vitamina C, ambele având și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.

3. Poate stimula recuperarea exercițiului fizic

Cercetările arată că, compușii antiinflamatori și antioxidanți din cireșe, pot ajuta la ameliorarea durerii, a leziunilor și a inflamației musculare induse de efort. Cireșele și sucul lor par a fi mai eficiente decât soiurile dulci, deși ambele pot ajuta sportivii.

S-a descoperit că sucul și concentratul de cireșe accelerează recuperarea musculară, scad durerile musculare induse de efort și previn pierderea forței la sportivii de elită, cum ar fi cicliștii și alergătorii de maraton.

În plus, unele dovezi sugerează că produsele care conțin cireșe pot îmbunătăți performanța la efort. Un studiu efectuat pe 27 de alergători de anduranță a demonstrat că cei care au consumat 480 mg de cireșe praf zilnic, timp de 10 zile înainte de un semimaraton, au avut în medie timpi de cursă cu 13% mai rapid și au experimentat mai puține dureri musculare decât un grup placebo.

Deși cele mai multe studii care explorează legăturile dintre cireșe și exerciții fizice implică sportivi antrenați, sucul de cireșe acidulat poate aduce beneficii și celor care nu sunt sportivi.

Un studiu pe 20 de femei active a remarcat că cele care au băut 2 uncii (60 ml) de suc de cireșe de două ori pe zi timp de 8 zile s-au recuperat mai repede și au avut mai puține leziuni și dureri musculare după ce au terminat exerciții repetate de sprint, în comparație cu grupul placebo.

Deși promițătoare, aceste descoperiri sunt legate de produsele concentrate de cireșe, cum ar fi sucul și pudra. Nu este clar câte cireșe proaspete ar trebui să mănânci pentru a obține rezultate similare.

4. Poate menține sănătatea inimii

Creșterea aportului de fructe bogate în nutrienți, cum ar fi cireșele, este o modalitate gustoasă de a vă proteja inima. Multe studii arată că dietele bogate în fructe sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă.

Cireșele sunt deosebit de benefice în acest sens, deoarece sunt bogate în nutrienți și compuși despre care se știe că promovează sănătatea inimii, inclusiv antioxidanți de potasiu și polifenoli. Doar 1 cană (154 grame) de cireșe dulci fără sâmburi oferă 10% din DV pentru potasiu, un mineral care este esențial pentru menținerea inimii sănătoase.

Este necesar pentru a menține bătăile regulate ale inimii și ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism, reglând tensiunea arterială. Acesta este motivul pentru care aporturile mai mari de potasiu au fost asociate cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.

În plus, cireșele sunt bogate în antioxidanți polifenoli puternici, inclusiv antociani, flavonoli și catechine, care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin protejarea împotriva daunelor celulare și reducerea inflamației.

5. Poate îmbunătăți simptomele artritei și gutei

Datorită efectelor lor antiinflamatorii puternice, cireșele pot reduce simptomele artritei și gutei, un tip de artrită cauzată de acumularea de acid uric care poate duce la umflături extreme, inflamații și dureri la nivelul articulațiilor.

Multe studii arată că cireșele ajută la inhibarea stresului oxidativ și la scăderea inflamației prin suprimarea proteinelor inflamatorii, care pot ajuta la reducerea simptomelor legate de artrită.

În plus, ele pot scădea nivelul de acid uric din organism, făcându-le deosebit de benefice pentru cei cu gută.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net