5 întrebări despre INSULINĂ
Este secretat de pancreas și, prin rolurile multiple pe care le are, mai este numit și hormonul vieții. Acest hormon ajută organismul să folosească și/sau să stocheze glucoza. După ce mâncăm, nivelul glicemiei crește ușor. În acest moment, pancreasul începe să secrete insulina.
Ce este și cum acționează?
Pancreasul endocrin (aproape 2% din masa lui) este format din insulele Langherhans, ce secretă 4 hormoni: insulina, glucagonul, somatostatinul şi polipeptidul pancreatic. Insulina joacă un rol important în menținerea glicemiei, adică zahărul din sânge, la valori normale. Aceasta ajută glucoza din sânge să intre în celule, fiind folosită pentru producerea de energie.
Cum se manifestă deficitul de insulină?
Dezechilibrele insulinice influențează procesele metabolice. În diabetul de tip 1, apare o reacție anormală a organismului îndreptată împotriva propriilor celule secretoare de insulină, urmată de distrugerea acestora până aproape de dispariție. În diabetul de tip 2, apare o secreție insuficientă de insulină și un deficit în utilizarea acesteia.
Ce este rezistența la insulină?
Răspunsul diminuat al organismului la acțiunea acestui hormon poartă numele de rezistență la insulină sau insulinorezistență. Aceasta apare „atunci când, în ciuda faptului că pancreasul secretă o cantitate suficientă de insulină, celulele organismului sunt reziste la efectele ei. Astfel, organismul necesită o cantitate mai mare de insulină pentru a-şi îndeplini funcţiile specifice, drept urmare, pancreasul va produce o cantitate mai ridicată”. Această stare este asociată cu diabetul zaharat de tip 2, cu prediabetul, cu hipertensiunea, obezitatea, ficatul gras, cu dislipidemii și cu ateroscleroza.
Află pe clicksanatate.ro care este rolul insulinei în îngrășare!