7 motive să mănânci cât mai multă salată verde. Ce spun nutriționiștii
Încă puțin și „vedeta” primăverii va invada piețele! Plină de vitamine și minerale, salata verde are rolul de a revigora organismul. Se consumă, de obicei, în stare proaspătă, alături de alte legume sau în sandwichuri, pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi conține.
Vitaminele din salata verde sunt numeroase. Frunzele proaspete sunt o sursă excelenţă de vitamina A şi betacaroten. Doar 100 g de salată verde proaspătă, crudă oferă 247% din necesarul zilnic de vitamina A şi 4443 mcg de betacaroten. Aceasta mai conţine cantităţi mari de minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu - esenţiale pentru metabolismul corpului. Potasiul este o componentă importantă a celulelor şi fluidelor corpului care ajută la controlul ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. Manganul este folosit de organism că un co-factor pentru enzima antioxidantă superoxid dismutaza. Cuprul este necesar pentru producerea de celule roşii din sânge. Fierul este esenţial pentru formarea celulelor roşii din sânge, conform sfatulmedicului.ro.
Ajută la tratarea anemiei
Salata verde conţine cantităţi mari de fier şi consumul acesteia ajută la creşterea valorilor hemoglobinei din sânge. Este folosită ca tonic excelent pentru persoanele care suferă de anemie. Absorbţia fierului din salată verde este mai mare decât cea din suplimentele care conţin fier.
Ameliorează insomnia şi durerile de cap
Salata verde conţine o substanţă numită lectucarium, care are capacitatea de a induce somnul. Un amestec de salată verde şi ulei de trandafiri aplicat pe frunte şi la tâmple stimulează somnul persoanelor care suferă de insomnie şi ameliorează durerile de cap.
Tratează constipaţia
Salata verde poate fi folosită cu succes pentru vindecarea constipaţiei şi a altor tulburări gastrointestinale. Adăugaţi peste ea suc de lămâie, de mentă şi miere de albine pentru tratarea dispepsiei, stării de greaţă, vărsăturilor, indigestiei, icterului şi a hemoroizilor.
Benefică în sarcină
Salata verde conţine acid folic, care ajută la prevenirea anemiei din timpul sarcinii. Salata verde se presupune că previne avortul şi influenţează secreţia şi eliberarea de progesteron, responsabil pentru lactatie, la mamele care alăptează.
Hidratează și elimină toxinele
„Pentru că are un conținut foarte ridicat de apă, salata verde ajută și la menținerea unei bune hidratări. Pe de altă parte, datorită nivelului său scăzut de grăsimi, este recomandată persoanelor care doresc să slăbească. Ea mai ajută mult și la drenarea organismului, favorizând eliminarea toxinelor. Important este să fie consumată crudă, pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi oferă și care sunt distruși cu ușurință prin procesul de gătire.”, spune dr. Cătălin Luca.
Salata verde este și o sursă naturală de calciu care ajută la menținerea unor oase sănătoase și puternice. De asemenea, conținutului său bogat de vitamina A protejează pielea și o menține într-o stare optimă de sănătate.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!