Avertisment din partea medicilor nutriționiști. Care este alimentul care ne «ruginește» și ne îmbătrânește de la interior

Este un aliment pe care îl consumăm în fiecare zi, însă puțini dintre noi știu cât de periculos poate fi, cu adevărat. Este vorba despre zahăr, iar medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică că, indiferent dacă vorbim despre zahăr brun, alb, de trestie, sau chiar și miere, acești agenți de îndulcire au același efect în organismul nostru.

Zahărul este mult mai periculos decât credem
Zahărul este mult mai periculos decât credem

Mai mult decât atât, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, medicul nutriționist ne mai spune că acest aliment crește procese oxidative din corp, iar corpul nostru „ruginește” la interior.

„Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior”, a explicat, conform sursei citate, medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Atunci când vine vorba despre modalități mai sănătoase de a ne îndulci preparatele și băuturile, o alegere mai bună ar putea fi îndulcitori artificali precum aspartam, ori zaharina. Aceștia nu au calorii, iar capacitatea lor de îndulcire este de la 100, până la 600 de ori mai mare decât cea a zahărului. Acești îndulcitori, ne spune dr. Mihaela Bilic, taie pofta de dulce și nu vor modifica glicemia.

Zahărul este mult mai periculos decât credem

O altă opțiune pe care o avem la dispoziție sunt îndulcitorii denumiți polioli, cum ar fi xilotol, sorbitol, ori manitol. Aceștia sunt „alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică două calorii/g în loc de patru calorii pentru zahăr.” Cu toate acestea, în afară de xilotol, aceștia nu pot îndulci la fel de eficient precum zahărul. Dar, aceștia au mau multe beneficii pentru sănătate.

„Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți.  Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire”, a explicat Mihaela Bilic.

Desigur, există și riscuri asociate cu aceștia. Nu toți poliolii pot fi digerați eficient, iar odată ajunși în colon pot provoca efecte laxative și gaze, dacă sunt consumați în exces. De asemenea, alcooli de zahăr nu pot fi dizolvați în apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net