„Boala” românilor: să ne tratăm singuri! Tot mai multe persoane se duc la medic doar în ultimă instanță

Ultima actualizare:

În această perioadă, când virozele respiratorii ne dau mari bătăi de cap, testele rapide au răspuns la întrebarea: am gripă, viroză sau COVID? Mulţi medici de familie le au în cabinete, testele sunt şi în camera de gardă, dar, la fel, foarte mulţi pacienţi le-au cumpărat singuri din farmacie. Cât de bune sunt testele făcute acasă şi cum ne tratăm după?

image

Dacă în urmă cu 20 de ani testele rapide, care se pot cumpăra din farmacie sau comanda pe Internet, erau puţine şi costau destul de mult, astăzi sunt la îndemâna oricui. Medicii spun însă că acestea ne sunt de folos dacă, odată ridicat semnul de întrebare, ne adresăm apoi specialistului, fără a încerca să ne autodiag-nosticăm şi să ne tratăm singuri, relatează Adevărul, care a consultat mai mulţi specialişti.

Testele care sunt pentru depistarea anumitor microbi sau virusuri în general sunt corecte. Nu mi s-a întâmplat să fac eu unul aici şi să meargă la spital şi un alt test să indice altceva”, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, citat de Adevărul.

Utile în depistarea cazurilor de gripă

Este important să se diferenţieze un caz de gripă de o răceală banală pentru că tratamentul va fi diferit. Ar fi nevoie chiar de o paletă mai largă de teste, crede dr. Dumitrescu.

„Au apărut pentru streptococ, şi în mod normal spitalele şi policlinicile ar trebui să aibă, au mai apărut şi pentru virus sinciţial respirator. Dar, din experienţa pe care mi-a comunicat-o sora mea, din Suedia, acolo se fac la camera de gardă, în funcţie de simptome. (...) Ar fi fost într-adevăr util pentru virus sinciţial respirator şi ar fi fost foarte util şi pentru un streptococ care circulă acum în Europa, care dă amigdalite, până la pneumonii”, a adăugat medicul.

Pacienţii cumpără însă teste din farmacii nu doar la indicaţia medicului. Îşi testează acasă şi nivelul trigliceridelor, colesterolul, glicemia etc.

„Nu poţi să interzici testele. Interzici antibioticul, interzici anumite medicamente care pot avea efecte psihotrope, dar acesta nu-l poţi interzice, pentru că este o modalitate a pacientului de a scăpa de o frică sau de a-şi motiva un anumit tratament”, este de părere medicul de familie.

image

„Chiar dacă te testezi, nu te şi tratezi singur”

Ce ar trebui, în schimb, să înţeleagă pacienţii este că anumite rezultate trebuie interpretate ţinând cont de multe alte informaţii, iar asta doar medicul o poate face.

„Testele de colesterol, de trigliceride – sunt utile în cabinete, în policlinici, nu la om acasă. Pentru că degeaba şi le face. (...) Dacă îl ştii pe om că are dislipidemie familială, ştii că de la 20 de ani a avut colesterolul mare, îl abordezi altfel terapeutic. Dacă este întâmplător găsit, încerci să-i schimbi regimul alimentar, dar toate necesită timp, să stai de vorbă cu ei, să le explici”, spune şi medicul de familie Mihai Ungureanu.

Mai mult, contează şi momentul în care se face testul. Dacă ai consumat patru beri cu o zi înainte rezultatul pentru trigliceride cel mai probabil va fi mare, explică medicul Ungureanu.

La fel, în cazul testului care indică prezenţa unei nfecţii urinare trebuie anunţat medicul, care cel mai probabil va prescrie şi alte analize şi antibiogramă şi va recomanda tratamentul. Sunt însă în continuare pacienţi care după ce au efectuat un test aleargă şi îşi cumpără şi antibiotic de la farmacie, eventual după ce au dat o căutare pe Google.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net