Cancerul de piele și soarele pot deveni adversari de temut ai omului

Ultima actualizare:

    Expunerea pe termen îndelungat la soare a trupului uman, în special în sezonul estival, ne poate aduce mai multe bătăi de cap decât beneficiifoto: 123RF
Expunerea pe termen îndelungat la soare a trupului uman, în special în sezonul estival, ne poate aduce mai multe bătăi de cap decât beneficiifoto: 123RF

Expunerea excesivă a trupului radiațiilor ultraviolet, mai ales în sezonul estival, poate produce consecințe dintre cele mai grave. Uneori mai grave decât ne putem imagina.

Vara care tocmai stă să înceapă ne va aduce, așa cum e de așteptat, o nouă și lungă perioadă în care soarele și căldură își vor exercita dominația. În aceste condiții, va trebui să acordăm o atenție sporită protecției pielii.

Cei care se întreabă de ce să facă acest lucru, ba chiar insistent, nu știu că, potrivit statisticilor medicale de ultimă oră, cancerul de piele a devenit cea mai comună formă de cancer.

Cum a devenit cancerul de piele un adversar de temut?

Mai mult, rata incidenței acestuia crește mai repede decât în multe alte cazuri de cancer. Pe scurt, în fiecare an, peste 22.000 de europeni mor răpuși de cancerul de piele.

Medicii avertizează că în acest moment numărul total al cazurilor de cancer în Europa depășește pragul a 3,5 milioane de subiecți.    

Cancerul de piele ia naștere din înmulțirea dezorganizată a celulelor care produc pigmentul din piele (specialiștii vorbesc despre melanocitele care produc melanina).

Conform medicilor dermatologi, melanomul e cel mai letal tip de cancer de piele. Datele seci spun că cancerele cutanate au o proporție de doar 4% din totalul tipurilor de cancer, dar rata lor de mortalitate e absolute impresionantă: 80 – 85%.

Practic, din clipa diagnosticării cei bolnavi mai au de trăit în marea lor majoritate între șase și nouă luni.

Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, explică acest lucru prin faptul că tumora de acest tip ”este extrem de agresivă și încearcă în permanență, prin toate căile posibile și imposibile, folosind întreaga structură a corpului uman, să se împrăștie”.

Mai mult, celulele maligne au învățat să se apere foarte bine, tratamentul cu imunostatice, citostatice și chiar interferon dovedindu-se de cele mai multe ori inficiente.

”Cea mai bună metodă de a lupta contra melanomului e aceea de a îl preveni. E cea mai bună opțiune”, precizează același Călin Giurcăneanu. El adaugă că nu trebuie să tratezi niciodată cu superficialitate melanomul. Iată de ce medicii dermatologi recomandă cu insistență ca fiecare dintre noi să-și observe trupul la șase – opt luni și să meargă la doctor atunci când acesta înregistrează schimbări.

”Melanomul nu doare niciodată. Rareori mai prezintă iritații în jurul lui, dar nu e o regulă”, adaugă Călin Giurcăneanu. Același medic spune că depistat în fază inițială melanomul poate fi cu ușurință îndepărtat printr-o operație chirugicală, care nu prezintă apoi obligația vreunui tratament, viața continuînd absolut normal.

Iată de ce, înaintea debutului noului sezon estival fiecare dintre noi ar trebui „să ne fotografiem” propriul corp. Fiindcă soarele va fi la fel de puternic și la București, și la Mamaia, și în Munții Parâng.

Soluția de combatere a cancerului de piele rămâne mereu la latitudinea noastră

Medicii dermatologi au observant că creșterea turismului de litoral din ultimii ani sau migrația spre zone însorite au devenit două dintre cauzele cele mai des întâlnite atunci când se vorbește despre creșterea cazurilor de cancer de piele.

În România, spun ei, predomină oamenii cu două tipuri de piele, blond-șaten și brun.

Cei din prima categorie trebuie să știe cum să-și protejeze cât mai bine pielea de radiația ultravioletelor.

Rămân la mare căutare cremele de protecție solară cu un coeficient cât mai ridicat de SPF (Sun Protection Factor), dar și sfaturile vechi care spun că în zilele toride de vară e mult mai bine să te protejezi de soare în intervalul 10.00 – 16.00.

De asemenea, bebelușii și copiii mici trebuie să se bucure de o atenție sporită, ba chiar și de utilizarea hainelor cu protecție solară, din ce în ce mai căutate în ultimii ani.

Aceiași medici dermatologi adaugă că fototoxicitatea poate produce de asemenea și alt tip de efecte, cum ar fi alergiile solare sau fotoîmbătrânirea, ce atrage după sine sporirea ridurilor și deshidratarea pielii și a feței.    

Interesant e că cei mai mulți dintre noi știm, conform acelorași statistici că putem avea problem expunându-ne la soare.

Cu toate acestea, 40% dintre europeni se proteajează doar în perioadele de risc maximal, 27% o fac doar în vacanță, în timp ce 13% recunosc că nu iau nici un fel de măsuri de protecție. 

Ce spune medicul dermatolog Alin Nicolescu despre interacțiunea pielii cu razele solare?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net