Autoritățile sunt în alertă! 2 orașe sunt amenințate de inundații

Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) a fost convocat în cursul zilei de sâmbătă, pentru a fi analizat riscul de noi inundații în țara noastră. Începând de duminică, 29 septembrie, meteorologii de la ANM avertizează că România se va confrunta cu un Cod portcaliu, cât și unul galben, de ploi și inundații.

Inundațiile au făcut prăpăd în județul Galați / foto: ISU Galați
Inundațiile au făcut prăpăd în județul Galați / foto: ISU Galați

Meteorologii au avertizat că fenomenele extreme din țara noastră se vor produce de la vest către est, însă județele Galați și Vaslui continuă să aibă un risc ridicat de inundații, potrivit adevarul.ro. Autoritățile doresc să fie la curent cu orice modificare hidrometeorologică, pentru a putea trimite rapid resurse în aceste zone de risc.

„În urma analizării informaţiilor privind evoluţia situaţiei meteorologice transmise de specialişti în cursul serii, dar şi în această dimineaţă, am luat decizia convocării acestei şedinţe a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă.

Este important ca toate instituţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, conform sursei citate.

Galați și Vaslui continuă să fie amenințate de inundații

Mircea Fechet a mai punctat și faptul că este foarte important ca instituțiile implicate în gestionarea situațiilor de urgență de acest fel să poată interveni cât mai repede, pentru ca riscurile să fie diminuate. În plus, cei care dețin depozite de deșeuri industriale în zonele afectate trebuie să se asigure că sistemele de colectare rămân funcționale, la fel și cele de drenaj, ori de evacuare a apelor excedentare.

„Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, dacă situaţia o impune”, mai explică Mircea Fechet.

Ce se va întâmpla în Capitală

Vremea urmează să fie instabilă și în București, iar experții de la Administrația Națională de Meteorologie ne avertizează că ne putem aștepta la ploi torențiale. Cantitățile de apă pot ajunge la 40 - 60 l/mp, iar izolat ne putem confrunta și cu 70 l/mp.

Probleme vor începe în Capitală începând de duminică după amiaza, și vor continua în noaptea de duminică spre luni. 

Un cod portcaliu de inundații este valabil de duminică, ora 10:00, până luni, la ora 16:00, în bazinele hidrografice Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova, cât şi Buzău. Începând de duminică de la ora 22:00, codul se va extinde și peste Bahlui, Bârlad, Prut, Siret, cât şi râurile din Dobrogea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Theodora si logodnicul ei, Matthew Jeremiah Kumar   profimedia 0721654746 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ferma Dacilor jpeg 6 jpeg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
Ofițeri români, înainte de Primul Război Mondial (© Library of Congress)
Destinații de plajă toamna în Europa Colaj
image
actualitate.net
image
actualitate.net