Caniculă în România! Aveți grijă la semnele insolației
Zilele caniculare care au pus stăpânire peste România pot crea și probleme medicale, nu doar disconfort. Una dintre ele este insolația, care apare din cauza căldurii și necesită îngrijiri mdicale. Ai grijă să te hidratezi bine, să nu stai în soare la orele amiezii, nu depune efort mare și nu consuma alcool sau cofeină.
Insolația reprezintă o hipertermie cauzată de expunerea prelungită la soare sau de expunerea unei persoane la un mediu supraîncălzit. Înainte de instalarea insolației, apar simptome ale epuizării termice precum sete acută, confuzie, oboseală, leșin, dureri de cap, paloarea feței și transpirația accentuată. Cel mai frecvent simptom al insolației este febra mare, când temperatura corpului depășește 40 de grade Celsius. Însă semnele insolației pot fi numeroase și, de cele mai multe ori sunt aceleași atât la adulți, cât și la copii:
- Febra. Principalul simptom al insolației este atunci când temperatura corpului este de 40 de grade Celsius ori depășește această valoare.
- Comportamentul. Se modifică atât comportamentul, cât și starea mintală. Apar confuzia, agitația, vorbirea îngreunată, irascibilitatea, delirul, crizele convulsive sau coma.
- Transpirația. În cazul insolației provocate de temperaturile foarte mari, pielea se va simți fierbinte și uscată la atingere, iar transpirația va fo modificată.
- Greață și vărsături. Persoana cu insolație se va simți rău, confruntându-se fie cu disconfort la nivelul stomacului, fie cu vărsături.
- Pielea înroșită. Pe măsură ce temperatura corpului crește, pielea adultului devine mai roșie.
- Respirația rapidă. Persoana afectată de insolație va începe să respire diferit, într-un ritm mai rapid. Frecvența cardiacă este mare, pulsul poate fi semnificativ crescut, deoarece căldura excesivă înseamnă un efort foarte mare pe care îl depune inima, pentru a menține corpul răcoros.
- Dureri de cap. Pacientul cu insolație va avea o durere de cap pulsatilă, adică simte că îi zvâcnește capul, conform doc.ro.
Primul ajutor în caz de insolație
Dacă ai suspiciunea că o persoană din jur are insolație, sună imediat la 112 sau du-o la cel mai apropiat spital. Dacă aștepți ambulanța, mută persoana din soare la un loc umbros sau în interior și ajut-o să își descheie cămașa la gât sau să-și îndepărteze orice obiect vestimentar care îi îngreunează respirația.
Încearcă să îi faci aer cu un evantai și să-i stropești pielea cu apă rece ori să îi faci o compresă cu apă rece pentru frunte. Rămâi alături de acea persoană până când se simte mai bine ori până la sosirea ambulanței, dacă ai cerut ajutorul personalului medical.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro