Ce este stresul social și cum contribuie la îmbătrânirea sistemului imunitar

Ultima actualizare:

Stresul social, cum ar fi discriminarea și problemele de familie, împreună cu problemele legate de muncă și bani, pot contribui la îmbătrânirea prematură a sistemului imunitar, a constatat un studiu recent. Este un fenomen îngrijorător, deoarece sistemul imunitar se deteriorează oricum odată cu vârsta.

Ce este stresul social și cum contribuie la îmbătrânirea sistemului imunitar
Ce este stresul social și cum contribuie la îmbătrânirea sistemului imunitar

Îmbătrânirea prematură a sistemului imunitar poate duce la cancer, boli de inimă și poate reduce eficacitatea vaccinurilor, cum ar fi cel împotriva Covid-19, a spus autorul studiului, Eric Klopack, om de șttință la Școala de Gerontologie Leonard Davis de la Universitatea din California de Sud.

Citește și: Stresul te poate îmbolnăvi. Iată cum te poate afecta 

Stresul social scade capacitatea de apărare a organismului 

Persoanele care sunt supuse unui nivel crescut de stres social au prezentat un sistem imunitar îmbătrânit, care conțin un număr redus de «celule T», al căror rol este să lupte împotriva virușilor și bolilor”, a spus Klopack.

Celulele T reprezintă cei importanți apărători ai organismului, îndeplinind mai multe funcții cheie. Celulele T pot elimina celulele infectate cu virus sau celulele canceroase.

Pe măsură ce hormonii de stres inundă corpul, circuitele neuronale din creier se modifică, afectând capacitatea noastră de a gândi și de a lua decizii, spun experții. Anxietatea crește și starea de spirit se poate schimba. Toate aceste modificări neurologice afectează întregul organism, inclusiv sistemul nostru autonom, metabolic și imunitar.

Vezi și: 5 lucruri care se vor întâmpla dacă elimini stresul din viața ta 

Cele mai frecvente simptome ale stresului social

Cei mai des întâlniți factori de stres sunt cei care funcționează cronic, adesea la un nivel scăzut, și care ne determină să ne comportăm în anumite moduri. De exemplu, a fi „stresat” ne poate determina să fim anxioși și/sau deprimați, să nu mai dormim noaptea, să mâncăm alimente reconfortante și să consumăm mai multe calorii decât are nevoie corpul nostru și să fumăm sau să bem alcool în exces”, notează renumitul neuroendocrinolog Bruce McEwen. 

Există modalități de a reduce stresul. Respirația profundă ajută la eliminarea tensiunii și la scăderea nivelului de anxietatea. Încercați exerciții de respirație în care inspirați profund și expirați în decurs de șase secunde. Exercițiile fizice simple, cum ar fi plimbările în aer liber, sunt o altă modalitate de a vă echilibra mental.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net