Ceaşca de sănătate: Cele mai bune băuturi răcoritoare cu efecte tonice

Ultima actualizare:

În perioadele de caniculă, pierderea unor cantităţi importante de apă din corp are efecte grave asupra sănătăţii.

Atunci când volumul de lichide eliminat din organism depăşeşte valorile normale, datorită transpiraţiei excesive, băuturile tonice, preparate în casă, elimină riscul de deshidratare.

„În astfel de situaţii, băuturile preparate din fructe şi ceaiurile sunt o alternativă sănătoasă la consumul de alcool.

Mai mult, aceste băuturi completează rezervele de săruri minerale şi de glucoză, care se pierd prin deshidratare. Mai trebuie amintit un aspect foarte important: unii cred, în mod greşit, că lichidele care ne răcoresc şi ne hrănesc, pe timp de caniculă, trebuie băute la temperaturi foarte scăzute. Dimpotrivă, tonicele pe care le consumăm vara trebuie să aibă o temperatură foarte puţin scăzută, comparativ cu mediul în care trăim.

De asemenea, pe caniculă, dacă trebuie să mergeţi prin soare, beţi o ceaşcă de ceai verde cald; este o băutură răcoritoare excelentă!", ne spune Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Sucurile de fructe naturale, excelente la micul dejun

Un pahar cu suc de portocale natural, preparat din două portocale de mărime medie, este un tonic excelent. Băut la micul dejun, sucul se asimilează uşor şi ne asigură energie prin aportul de vitamine (mai ales vitamina C), de săruri minerale şi de hidraţi de carbon. Amestecat cu infuzie de busuioc ( în părţi egale) şi cu o linguriţă de miere, băutura combate migrenele şi asigură confortul fizic şi psihic.

La fel, sucul extras din trei mere, introdus zilnic în dietă, este foarte util contra hipertensiunii arteriale, dereglare care duce la temutele boli cardiovasculare. Din mere se poate prepara şi nectarul, care foloseşte fructul în întrgime. În acest mod se valorifică pe deplin calităţile sale curative, iar presiunea arterială este ţinută sub control, în zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Cidrul de coacăze previne infarctul

Cidrul, o băutură slab alcoolizată (în medie 3-4 grade), se obţine prin fermentarea fructelor, în special a perelor, merelor, murelor sau a coacăzelor. Foarte gustoasă şi răcoritoare, băutura aceasta mai puţin consumată în ţara noastră, conţine un nivel ridicat de antioxidanţi, absorbiţi foarte repede de organism. Datorită acestui atu, cidrul are efecte antiîmbătrânire şi este un aliat în lupta împotriva cancerului.

Specialiştii apreciază rolul protector al cidrului de mere şi de pere în bolile cardiovasculare. Mai mult, în zilele foarte călduroase, cidrul de coacăze protejează organismul împotriva infarctului.

Pepenele galben, un nutrient de sezon, este cunoscut şi pentru efectele lui medicinale (în anemie şi în afecţiunile ficatului şi rinchilor). Substanţele active importante conţinute, precum vitaminele A, B, C, glucoza, licopenul, sărurile minerale (potasiu, crom), zeaxantina (componentă vitală a retinei ochilor) revigorează organismul.

Fără pericole pentru sănătate

În zilele foarte călduroase, consumul băuturilor preparate din fructe are efecte benefice asupra sănătăţii: ne protejează inima, care trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a se adapta la temperaturile ridicate. Mai mult, aceste băuturi nu conţin colesterol, dar ne asigură necesarul de fibră.

Levănţica, bună în zilele cu cod galben

Levănţica are un efect calmant, relaxant şi este, de asemenea, un analgezic natural. De aceea este recomandată în zilele cu cod galben, când neliniştea şi indigestiile apar pe fondul unor tensiuni nervoase. În acest caz , se pun 10 picături de ulei de lavandă într-o cană cu ceai îndulcit cu miere, într-o porţie de iaurt sau de îngheţată. Acest remediu se administrează de două-trei ori pe zi. Efectele calmante apar la scurt timp.

Menta poate înlocui răcoritoarele din comerţ

Gustul mentei atât de savuros recomandă planta aceasta răcoroasă în combaterea migrenelor şi răcelilor care apar şi în timpul verii. Mai mult, în timpul caniculei, menta poate înlocui cu succes orice băutură răcoritoare din comerţ. Fiind un „paznic"al sănătăţii noastre, planta aceasta facilitează digestia şi ne scapă de efectele nedorite ale unei mese copioase.

Preparăm o infuzie din două tulpiniţe de frunze proaspete şi din 500 ml de apă clocotită. Lăsăm ceaiul la infuzat timp de cinci minute, apoi strecurăm licoarea răcoritoare. Adăugăm miere şi lămâie după gust. Nu trebuie să bem mai mult de două căni pe zi.

Reţetele săptămânii

Cidrul de coacăze

Cum se prepară , cum se administrează

Această băutură foarte aromată se obţine prin presarea fructelor; apoi acestea se lasă la macerat 48 de ore în vase de lemn, de sticlă sau de plastic, evitându-se vasele metalice.

După acest interval, fructele se storc într-un tifon sau cu o presă manuală. Separat, se prepară siropul de zahăr: la un litru de suc de coacăze se adaugă un litru de apă şi 700 g de zahăr pentru cidrul „sec"sau un kg de zahăr pentru cidrul dulce. Se lasă să fermenteze în damigene, la temperatura camerei, la 18-20 grade Celsius, timp de şase săptămâni, după care se strecoară şi se toarnă într-o damigeană curată, care se închide cu un dop de plută nou (opărit în prealabil).

În perioadele de caniculă, se consumă câte două pahare de 100 ml pe zi.

Băutură tonică cu pepene galben

Ingrediente :O băutură de acest fel se prepară din următoarele ingrediente: câte 200 g miez de pepene galben, miez de pepene portocaliu şi miez de pepene cantaloupe, două linguri de miere, puţină scorţişoară şi 250 ml infuzie de mentă.

Mod de preparare: Miezul de pepene şi mierea se pun în storcătotul de fructe. După ce s-au omogenizat, adăugaţi infuzia de mentă şi scorţişoara. Înainte de a fi servită, băutura se păstrează timp de zece minute la rece.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net