Copilul tău are prea multă energie? Acesta ar putea suferi de tulburarea de hiperactivitate

Mulți părinți sunt de părere că, un copil energic este un copil sănătos, însă, energia debordantă a micuțului poate fi, de fapt, o problemă care ar putea duce la diagnosticarea lui cu o tulburare de hiperactivitate. Iată semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți.

Ce se poate ascunde în spatele energiei debordante a unui copil? / Foto: Freepik
Ce se poate ascunde în spatele energiei debordante a unui copil? / Foto: Freepik

Având în vedere că, în majoritatea cazurilor, mulți cred că energia copilului arată că este perfect sănătos, unii părinți tind să ignore semnalele care ar putea duce la diagnosticarea ADHD-ului și nu dau atenție simptomelor acestei tulburări. Bineînțeles, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este greu de diagnosticat, tocmai pentru că simptomele ei sunt comune cu cele ale altor afecţiuni, dar, iată care sunt principalele simptome ale ADHD și ce ar trebui să facă părinţii atunci când le descoperă.

Simptome ale tulburării de hiperactivitate

Cele mai importante simptome sunt neatenția, impulsivitatea și hiperactivitatea. „Cu greu copilul îşi poate stăpâni impulsurile, este tot timpul ca un motoraş, e dezorganizat şi nu se poate controla, nu are focus.ADHD este de fapt o tulburare a funcţiei executorii. Copilul nu are capacitatea să îşi internalizeze vocea sunt foarte uşor de distras. ADHD-ul nu este o problemă de intelgenţă. Copiii nu au probleme cu felul de a învăţa, ci au probleleme cu a face ceva cu ce au învăţat”, a declarat Mihaela Petrescu, psiholog, relatează Observator.ro.

Dacă observaţi ceva dificultăţi atunci când are de finalizat o sarcină la şcoală sau la grădiniţă, și nu este atent nici măcar la anumite conversații, acesta este un alt simptom specific. De asemenea, în ciuda faptului că, potrivit specialiștilor, este mult prea devreme pentru un diagnostic, primele semne ale acestei tulburări pot apărea și la copiii în jurul vârstei de doi ani. 

Ce ar trebui să facă părinții

Așadar, această tulburare nu are nici măcar o legătură cu răsfăţul sau dezinteresul copilului. Totodată, trebuie privită şi tratată cu seriozitate şi blândeţe de către părinţi.

Pare că e mai visător, pare că nu e atent când vorbim cu el, s-ar putea să tragă de timp când facem temele, nu reuşeşte să îşi menţină atenţia în sarcini cognitive, tocmai de aceea le evită. E un copil care face greşeli din neatenţie. Tocmai pe acelea pe care ştim că le ştie, le greşeşte fiindcă nu este atent. Atunci ar trebui să ceară ajutor de specialitate- înseamnă un consult de psihiatrie complementat de o evaluare psihologică specifică cu nişte teste psihometrice pe care să putem să vedem scorurile obţinute de copil. În funcţie de rezultat stabilim planul de intervenţie avem pe de o parte intervenţia psihoterapeutică individuală, avem partea de consiliere a părinţilor legat de managementul comportamental în mediul familial, astfel încât să îşi dezvolte şi partea de atenţie şi partea de concentrare în sarcină.

Simptomatologia tipică îi incurcă pe ei să îşi atingă potenţialul cognitiv şi academic. Vor rămâne în urmă faţă de ceilalţi. Şcoala devine un chin, lucrurile devin dificile la şcoală şi copilul evită să îşi facă temele 20,10 apare refuzul şcolar. Nu mă descurc dar nu din punct de vedere cogntiv, ci pentru că nu reuşesc să imi menţin atenţia la fel de mult ca ceilalţi”, a explicat și Victorița Tudosie, psihiatru pediatru.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net