Cum detectăm primele semne ale scarlatinei și ce este de făcut. Numărul persoanelor cu această afecțiune, în creștere

Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de aceeași bacterie care provoacă infecții în gât streptococice. Afectând în principal copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, această boală poate fi identificată prin mai multe semne distinctive. Este esențial să recunoaștem aceste semne și să acționăm rapid pentru a începe tratamentul și a preveni răspândirea bolii, mai ales că numărul celor cu această afecțiune a crescut în această perioadă la noi în țară.

Scarlatină. Foto: Shutterstock.
Scarlatină. Foto: Shutterstock.

Semne și simptome

Unul dintre primele semne ale scarlatinei este o febră bruscă și înaltă, care poate atinge sau depăși 39 de grade Celsius. Temperatura corpului poate crește rapid și brusc.

În plus, copiii afectați pot prezenta dureri puternice în gât, dificultate la înghițire și roșeață la nivelul amigdalelor.

Un semn caracteristic al scarlatinei este erupția cutanată. Aceasta începe de obicei în zona gâtului și se răspândește ulterior pe întreg corpul, având aspectul unei piei de găină sau a unei arsuri solare. Pielea devine roșie și poate avea aspect granular sau "zahărată".

Pe de altă parte, limba devine roșie și umedă, cu papilele gustative proeminente, dând impresia de "frag". Acesta este un semn specific scarlatinei, scriu cei de la 123mama.ro.

În unele cazuri, copiii pot prezenta dificultăți de respirație, gâfâind și având o respirație rapidă. Durerea de cap, slăbiciunea și oboseala generală sunt alte simptome comune ale scarlatinei.

Cum recunoaștem această afecțiune

Dacă observați oricare dintre aceste simptome la copilul dumneavoastră, este esențial să consultați imediat un medic. O examinare medicală va permite confirmarea diagnosticului și începerea tratamentului adecvat.

Cum se tratează

Scarlatina este tratată în general cu antibiotice, de obicei, penicilină sau amoxicilină. Este crucial să finalizați întregul ciclu de tratament, chiar dacă simptomele dispar înainte de termen, pentru a preveni recidiva sau dezvoltarea unor complicații.

Pe lângă tratamentul medicamentos, odihna și hidratarea adecvată sunt esențiale pentru recuperare. Copiii ar trebui să evite contactul cu alți copii până când nu mai sunt contagioși.

Cum poate să fie prevenită

- Spălatul pe mâini regulat și corect, folosirea propriilor obiecte personale (prosop, tacâmuri etc.) poate ajuta la prevenirea răspândirii bacteriei streptococice.

- Copiii ar trebui să evite să împartă obiecte personale sau să aibă contact direct cu persoanele bolnave de scarlatină.

- Deși nu există un vaccin specific pentru scarlatină, vaccinarea împotriva infecțiilor streptococice poate reduce riscul apariției acestei boli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net