Cum previi arsurile solare la copii? Sfaturile specialiștilor

Bucuria vacanțelor nu trebuie să fie umbrită de arsurile solare, mai ales când vine vorba despre cei mici, mult mai sensibili la razele puternice decât un adult. Țineți cont că acestea pot lăsa urme pentru tot restul vieții, riscul de cancer de piele fiind mai crescut dacă te confrunți cu astfel de arsuri. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Este esențial să ții cont de câteva reguli, pentru a preveni pielea arsă de soare în cazul copilului, indiferent de vârstă. Dr. Laura Mocanu, medic specialist Dermato-venerologie, te învață cum să îl aperi pe cel mic de eventualele neplăceri provocate de expunerea la soare, conform doc.ro.   

  • Evită expunerea la soare a copilului între orele 10.00 și 16.00.
  • Copilul trebuie să poarte haine lejere, de bumbac, care să nu îi sporească senzația de căldură, ci să îi protejeze pielea, ochelari de soare și o pălărie cu borurile largi.
  • Aplică pe pielea copilului o cremă cu rol de ecran solar, care oferă protecție pentru radiațiile UVA și UVB, care să aibă un factor de protecție solară de cel puțin 30.
  • Aplică crema sau loțiunea cu FPS cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare a copilului și la 30 de minute după ce a început expunerea, apoi reaplică loțiunea o dată la două ore sau după ce copilul a înotat în apa mării ori în piscină ori după ce a transpirat.
  • Cel mai bun mod de a proteja bebelușii de 6 luni și pe cei sub această vârstă este să îi ții cât mai departe de razele soarelui, în zone cu multă umbră. Pentru acești copilași nu se recomandă nici cremele cu factor de protecție solară.
  • Pentru copiii mai mari, ochelarii de soare și șepcile sau pălăriuțele sunt importante în lunile de vară. 

Ce să faci în caz de arsuri

Dacă, totuși, cel mic are pielea arsă de soare, specialiștii te învață ce să faci:

  • Ferește-l de soare. Dacă micuțul are pielea sensibilă și deja încep să se vadă semnele arsurilor, fie îl vei ține într-o zonă cu multă umbră, fie veți intra în casă. Altfel, riști să facă insolație.
  • Folosește apă rece. Un duș aproape rece sau o baie scurtă în cada cu apă rece poate calma arsurile solare. Mai poți folosi un prosop umed și rece, pe care îl poți aplica micuțului pe zonele cu probleme, în drumul spre casă.
  • Produse cu aloe vera. Planta este folosită în numeroase loțiuni și geluri și poate calma simptomele resimțite de copilul cu pielea arsă de soare.
  • Hidratează copilul. Pentru că pielea este arsă de soare, hidratarea nu mai este la fel de bine menținută în organism. Așa că e bine să-i dai copilului să bea mai multe lichide decât în mod normal. Mai poți adăuga câteva frunze de mentă zdrobite în sticla de apă a copilului și dă-i să bea cât mai des.
  • Consultă pediatrul. Ibuprofenul sau paracetamolul pot să ajute în cazul durerii și inflamației asociate cu arsurile solare. Întreabă medicul ce doză este potrivită.
  • Nu sparge veziculele. Dacă apar acele vezicule cu lichid pe pielea copilului, înseamnă că este vorba de o arsură solară de gradul doi, care este ceva mai gravă decât simpla înroșire. Important este să nu le spargi! 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net