De ce se pun frunze de varză pe sâni. Poate să-ți fie și ție de folos!
Pentru fiecare persoană care îți spune că alăptarea este un mod convenabil, accesibil și frumos de a-ți hrăni copilul, există cineva care are probleme: mameloane crăpate și sângerânde, crize dureroase de mastită și sâni umflați ca și cum ai prins doi bolovani în cupele sutienului tău.
Din fericire, multe dintre aceste probleme legate de alăptare pot fi remediate acasă. Unul dintre cele mai populare tratamente la domiciliu pentru problemele legate de alăptare sunt frunzele de varză. Moașele și consultanții în alăptare recomandă acest remediu de zeci de ani.
Deși sună ciudat, pare să aibă o anumită bază în știință: din cauza anumitor compuși vegetali găsiți în varză, frunzele pot avea un efect antiinflamator asupra țesutului mamar atunci când sunt aplicate direct pe piele.
Folosirea frunzelor de varză pentru mastită
Desigur, una dintre cele mai dureroase complicații ale alăptării este mastita, inflamația și infecția țesutului mamar. Mastita este adesea cauzată de bacteriile care pătrund prin sfârcurile crăpate, dar poate fi cauzată și de trecerea prea mult timp între alăptări sau de golirea completă a sânilor la alăptare.
Mastita provoacă o mulțime de simptome neplăcute asemănătoare gripei, precum și roșeață și umflare dureroasă a sânilor. Deoarece mastita este o infecție bacteriană, de obicei necesită tratament cu antibiotice - dar frunzele de varză pot fi folosite pentru a calma o parte din durerea și umflarea acasă, fie în timp ce așteptați să vă consultați cu medicul dumneavoastră, fie în timp ce așteptați ca antibioticele să intre.
Un studiu din 2015 sugerează că aplicarea frunzelor de varză răcite pe sânii umflați oferă o cantitate similară de ameliorare a durerii ca o compresă fierbinte.
Iată exact cum să folosiți frunzele de varză pentru ameliorarea simptomelor de mastită:
Curățați, uscați și răciți mai multe frunze de varză pentru fiecare sân pe care doriți să-l tratați. (Nu trebuie să tratați ambii sâni în același timp, sau deloc, dacă unul este mai mult sau mai puțin afectat decât celălalt.)
Poate doriți să îndepărtați sau să înmuiați nervura tare a fiecărei frunze sau să tăiați frunzele în bucăți mari, pentru confort și flexibilitate.
Așezați frunzele de varză pe sâni, acoperind întreaga suprafață a sânilor. Ar trebui să vă păstrați sfarcurile goale, mai ales dacă sunt dureroase, crăpate sau sângerează. Țineți frunzele de varză pe sâni sau glisați peste ele un sutien largi pentru a le împiedica să se miște, scriu cei de la 123mama.ro.
Odată ce frunzele de varză încep să fie calde sau au trecut 20 de minute, îndepărtați-le.
Aruncați frunzele de varză. Spălați-vă sânii ușor dacă doriți. Nu reutilizați aceleași frunze dacă repetați tratamentul mai târziu.
Dacă nu vă înțărcați, puteți folosi acest tratament timp de 20 de minute de trei ori pe zi, dar nu mai des - utilizarea excesivă a frunzelor de varză poate duce la o scădere a aportului de lapte (mai multe despre asta mai târziu!).
Amintiți-vă, frunzele de varză pot ameliora simptomele, dar nu vă vor vindeca infecția. Dacă credeți că aveți mastită și aveți febră, frisoane sau dureri corporale, sunați-vă medicul cât de curând.
Folosirea frunzelor de varză pentru înțărcare
Există multe motive diferite pentru înțărcarea bebelușului; în mod ideal, procesul ar fi făcut treptat, dar uneori acest lucru nu este posibil. Poate doriți să încercați să utilizați frunze de varză pentru a o accelera sau pentru a vă simți mai confortabil în timp ce așteptați ca rezerva să scadă.
Procesul de utilizare a frunzelor de varză pentru înțărcare este același ca și pentru mastită și ingurgitare, dar nu trebuie să vă faceți griji atât de mult cu privire la momentul și frecvența. Puteți lăsa frunze de varză pe sâni până când frunzele încep să se ofilească (mai degrabă decât pentru 20 de minute max) și puteți repeta tratamentul de câte ori doriți pe zi.
Nu există limită în utilizarea frunzelor de varză dacă scopul este să vă uscați cantitatea de lapte. Este posibil să dureze încă câteva zile până când laptele dumneavoastră să se usuce cu această metodă. De asemenea, puteți încerca să adăugați și alte remedii de acasă, cum ar fi preparate din plante sau medicamente, împreună cu frunze de varză pentru a ajuta la înțărcare.
Pot să mănânc varză în timp ce alăptez?
Varza are o reputație proastă ca hrană neprietenoasă pentru alăptare. Deoarece este o legumă cruciferă – ceea ce înseamnă că te poate produce gaze – unii furnizori de servicii medicale le sfătuiesc femeilor care alăptează să evite să o consume, astfel încât să nu-ți facă și bebelușul gazos (și ei, nimeni nu vrea un copil cu gaze).
Dar nu există nicio dovadă că atunci când mamele mănâncă alimente care conțin gaze, acele efecte de gaze sunt transmise copilului. De fapt, un studiu din 2017, susține contrariul: cercetătorii explică că gazele și fibrele din intestinul mamei nu trec în laptele matern, așa că nu există nicio posibilitate ca bolul tău de supă de varză să-ți facă bebelușul gazos.
Nu există niciun motiv anume pentru a mânca varză în timp ce alăptați - nu vă ajută în niciun fel unic, dar cu siguranță nici nu vă face rău. În ciuda faptului că pare puțin impresionant, varza este de fapt încărcată cu nutrienți de care mamele care alăptează au nevoie pentru a rămâne sănătoase, cum ar fi vitaminele K și C și acidul folic.
Când să discutați cu medicul dumneavoastră
Folosirea frunzelor de varză poate reduce durerea și inflamația asociate cu mastita și ingurgitare și poate ajuta procesul de înțărcare să meargă mai repede.
Acestea fiind spuse, dacă frunzele de varză nu vă ameliorează problemele legate de alăptare, discutați cu medicul dumneavoastră – mai ales dacă aveți semne de mastită care nu dispar cu tratamentul la domiciliu, cum ar fi febră, durere, frisoane sau dureri de corp.
Frunzele de varză pot ajuta la inflamație, dar dacă aveți o infecție, va trebui să beneficiați de îngrijiri medicale adecvate.