E periculoasă apa rece pe timp de caniculă? Ce spune unul dintre cei mai cunoscuți medici din România

Datorită temperaturilor ridicate predominante din această perioadă, este important să fii vigilent cu privire la sănătatea ta. Vremea extrem de caldă poate fi periculoasă, iar recent au existat rapoarte despre insolație care provoacă leșinul oamenilor și chiar uneori duce la decese. Mulți dintre noi vrem să ne răcorim, în această perioadă, cu un pahar de apă rece. Dar apare întrebarea dacă nu este periculos să facem acest lucru. Iată ce spune unul dintre cei mai renumiți medici din România legat de acest aspect. 

Nu este nicio problemă dacă bem apă rece când este caniculă afară. Foto: Click.
Nu este nicio problemă dacă bem apă rece când este caniculă afară. Foto: Click.

„Bem apă mai rece decât corpul nostru ca să putem pierde din căldură"

Radu Țincu, medic ATI, a vorbit pentru Adevărul.ro despre cum este bine să bem apa în această perioadă cu temperaturi caniculare, astfel încât să nu ne punem sănătatea în pericol și a explicat faptul că nu ne supunem riscurilor dacă optăm să bem apă rece. 

Multă lume întreabă: apă rece sau la temperatura camerei? Depinde de situație. Dacă suntem la umbră putem consuma apă la temperatura camerei, pentru că nu vom resimți atât de intens căldura" spune Radu Țincu, medic ATI.

„Poporul român e obișnuit să spună că dacă ești supraîncălzit nu e bine să bei apă rece că sigur răcești, că te aprinzi la plămâni. Este greșit. Bem apă mai rece decât corpul nostru ca să putem pierde din căldură, pentru că această apă rece va duce la scăderea temperaturii corpului", adaugă specialistul. 

Jocul de temperatură dintre interior și exterior trebuie evitat

În  plus, medicul a recomandat ca în perioadele cu temperaturi să fim atenți la „jocul de temperatură dintre interior și exterior". De preferat, susține acesta, este să-l evităm.

„Acesta nu trebuie să fie foarte mare pentru că produce un șoc termic, organismul nu are timp să se adapteze. Este important să nu ieșim de la temperaturi de 20 de grade la 50 de grade și să reintrăm, apoi să facem asta de multe ori pe zi, pentru că organismul își pierde capacitatea de adaptare, iar această „gimnastică” a vaselor de sânge, care ba se contractă, ba se dilată, nu ne face foarte bine".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net