Floarea- soarelui, sursă naturală de vitamine şi minerale
Floarea-soarelui nu este doar o plantă care ne încântă privirile. Seminţele, uleiul sau tinctura din petalele acestei plante au proprietăţi curative nebănuite.
„Bomboanele agricole", aşa cum sunt numite seminţele ei, sunt o sursă naturală de magneziu, mineral atât de important pentru sănătatea inimii, iar uleiul ajută la menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului.
Tinctura stimulează imunitatea şi combate infecţiile respiratorii şi bolile pulmonare.
În astfel de cazuri, este indicată administrarea unei linguriţe de 3-4 ori pe zi, în cure de trei săptămâni.
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Aflaţi de la prof. dr. Ghe. Mencinicopschi mai multe despre beneficiile acestei plante.
Seminţele dau energie
Sunt alimente care pot atenua stresul prin conţinutul lor de vitamine din grupul B, vitaminele A, E şi minerale (magneziu, potasiu, fier).
Seminţele de floarea- soarelui conţin mai multe vitamine din grupul B decât soia şi mai multă vitamina B5 decât germenii de grâu.
De asemenea, în seminţe se găseşte de şase ori mai mult magneziu decât în pâine. Magneziul este necesar pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a celui nervos.
Alături de magneziu, seminţele de floarea- soarelui ne oferă doze bune de seleniu şi zinc.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că gustarea de după-amiază poate consta dintr-o mână de seminţe de floarea-soarelui.
Aşa vom avea energia necesară pentru partea a doua a zilei. Atenţie, însă, excesele sunt interzise! 100 g de seminţe ajung la 580 de calorii/100 g.
Din cauza caloriilor, seminţele de floarea-soarelui nu sunt recomandate persoanelor supraponderale sau obeze.
Nutriţioniştii apreciază seminţele de floarea-soarelui pentru conţinutul de proteine. Aceste seminţe conţin aproximativ 45% proteine.
Acestea se apropie ca valoare nutritivă de proteinele de origine animală, de aceea ne sunt de ajutor mai ales în zilele de post.
Dar trebuie să ne obişnuim să renunţăm la seminţele prăjite şi să le mâncăm doar crude.
Uleiul, potrivit pentru salate
Uleiul de floarea-soarelui se numără printre alimentele de bază ale românilor. Stimulează buna evacuare a vezicii biliare şi are efect laxativ.
Se recomandă mai ales persoanelor cu probleme biliare şi cardiovasculare, deoarece consumul său ajută la reducerea colesterolului.
Pentru a avea acest efect, adaugă-l în salate sau ia două linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece, dimineaţa, la trezire, şi seara, înainte de masă.
Are un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu, însă specialiştii nutriţionişti nu-l recomandă prăjit! La temperaturi înalte, acesta devine toxic, având un punct de fumigaţie mic.
Uleiul e recomandat în stare crudă numai pentru salate, sosuri reci şi pentru alimentele care sunt preparate prin înăbuşire.
„Conţine grăsimi care, pe foc, se descompun în compuşi toxici şi sunt greu digerabile, devenind extrem de periculoase pentru sănătate", ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi.