Infecția care te condamnă direct la moarte. Se ia din apă, este rapidă, devastatoare și, în prezent, nu există tratament pentru ea

Încă există infecții care rămân de neînvins și care provoacă o moarte rapidă și dureroasă. Una dintre aceste infecții este cauzată de amiba Naegleria fowleri, un microorganism unicelular care se dezvoltă în anumite tipuri de ape dulci și calde. Această amibă periculoasă îți mănâncă creierul, dezvoltând o boală rară și fatală, cunoscută sub numele de meningoencefalită amibiană primară (PAM).

Infecția are o rată a mortalității de 95-100%. Foto: arhiva.
Infecția are o rată a mortalității de 95-100%. Foto: arhiva.

Naegleria fowleri, o amibă mortală

Naegleria fowleri prosperă în lacuri de apă dulce, râuri și izvoare termale, în special în lunile calde ale verii. Infecția apare atunci când apa contaminată intră în organism prin nas, de obicei în timpul înotului sau scufundărilor. De acolo, amiba călătorește până la creier, unde distruge rapid țesutul cerebral.

În luna mai 2024, două cazuri fatale cauzate de infecția cu Naegleria fowleri au fost raportate în India, urmate de un al treilea caz în New Delhi. Aceste cazuri au atras atenția asupra pericolului prezentat de această amibă. Primul caz a fost al unei fetițe de cinci ani din Malappuram, care a murit pe 21 mai, iar al doilea caz a fost al unei fete de 13 ani din Kannur, decedată pe 25 iunie. Cel de-al treilea caz a implicat un băiat de 12 ani din districtul Kozhikode, care continuă să fie în stare critică.

O boală fără tratament

Infecția cu Naegleria fowleri are o rată a mortalității de 95-100%, fiind aproape întotdeauna fatală. Simptomele inițiale ale bolii includ febră, dureri de cap, vărsături și convulsii. Odată ce simptomele apar, boala progresează rapid, ducând la moarte în aproximativ cinci zile.

Medicii avertizează că scăldatul în apă stagnantă și scufundările în apă ar trebui evitate, mai ales în zonele cunoscute pentru prezența amibei. Apa din parcurile tematice și piscinele ar trebui să fie clorinată corespunzător pentru a preveni contaminarea.

Deși Naegleria fowleri este extrem de rară, cazuri au fost raportate în diverse țări, inclusiv Statele Unite, Coreea de Sud, Thailanda și India. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, amiba prosperă în apa caldă, iubind temperaturile ridicate și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi de până la 115 °F (46 °C).

Naegleria fowleri este un pericol ascuns în apele dulci și calde din întreaga lume. Infecția cauzată de această amibă este rapidă, devastatoare și, în prezent, incurabilă. Având în vedere rata extrem de ridicată a mortalității și lipsa unui tratament eficient, prevenirea prin evitarea apei contaminate rămâne cea mai bună apărare împotriva acestei boli mortale. Așadar, este crucial să fim conștienți de riscuri și să luăm măsurile necesare pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Cruise și Nicole Kidman (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inundatii debite apa jpg
WhatsApp Image 2024 10 05 at 19 57 30 jpeg
toamna unsplash jpeg
Street food in Thailanda (@Shutterstock) jpg
apocalipsa  foto   Shutterstock jpg
Kate Middleton tiara Foto Profimedia jpg
foto1 femeie bani shutterstock 310127312 jpg
fratii menendez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net