Legătura dintre problemele de somn și bolile de inimă. Ce au descoperit oamenii de știință

Ultima actualizare:

Oamenii de știință au reușit să descopere legătura dintre problemele de somn și afecțiunile cardiace. Oamenii de știință au reușit să găsească legătura dintre aceste afecțiuni după ce au înaintat un studiu pe șoareci și țesuturi umane.

Legătura dintre problemele de inimă și lipsa somnului
Legătura dintre problemele de inimă și lipsa somnului

Legătura dintre problemele de inimă și lipsa somnului

Potrivit Live Science această cercetare publicată recent în revista Science concluzionează că afecțiunile inimii pot influența negativ producția de melatonină în creier, hormonul care ajută somnul. Mai exact, producția de melatonină este afectată din cauza leziunilor care inervează sau se conectează la ambele organe și anume ganglionul cervical superior. 

Cercetătorii au descoperit că acești nervi, localizați în gât, sunt parte din sistemul nervos autonom, responsabil de controlul proceselor involuntare din organism, precum respirația și ritmul cardiac. Aceștia provin din ganglionul cervical superior, se conectează atât la inimă, cât și la glanda pineală - o mică structură cerebrală care joacă un rol esențial în producția de melatonină. Problemele cu inima ar putea explica de ce producția de melatonină din organism se abate de pe traseu.

Autorul principal al studiului, profesorul de farmacologie și toxicologie de la Universitatea Tehnică din Munchen, Stefan Engelhardt, a explicat acest concept, comparând ganglionul cervical superior cu o cutie de distribuție electrică. În cazul unui pacient cu tulburări de somn datorate unei afecțiuni cardiace, este posibil să fie vorba despre o problemă cu un fir care provoacă un incendiu în cutia de distribuție și se răspândește la alt fir.

De ce nivelul de melatonină se reduce
De ce nivelul de melatonină se reduce

Studiul a fost considerat important de către Brooke Aggarwal, profesor asistent de științe medicale la Universitatea Columbia, care nu a fost însă implicat în cercetare. Ea a menționat că acest studiu sugerează un mecanism nou care poate ajuta la explicarea faptului că persoanele cu boli de inimă sunt mai predispuse la tulburări de somn. Cu toate acestea, specialista a avertizat că sunt necesare studii ulterioare pentru a dezvălui mai multe despre acest mecanism și pentru a testa potențiale tratamente derivate din aceste descoperiri.

De ce nivelul de melatonină se reduce

Tulburările de somn sunt frecvente la persoanele cu boli de inimă, iar studii anterioare au sugerat că nivelurile de melatonină sunt scăzute la aceste persoane, dar nu erau cunoscute cauzele exacte. În cadrul acestui studiu, echipa de cercetători a analizat mostre de țesut cerebral uman de la pacienți decedați cu afecțiuni cardiace și de la persoane sănătoase. Analiza a dezvăluit că persoanele cu boli de inimă aveau un număr redus de fibre nervoase în ganglionul cervical superior, precum și semne de cicatrizare și mărire a acestuia.

Experimentele pe șoareci au adus noi informații în sprijinul descoperirilor. Șoarecii cu boli de inimă prezentau celule imune numite macrofage în ganglionii cervicali, iar nervii acestora aveau semne de inflamație și cicatrizare. Acești șoareci prezentau, de asemenea, niveluri reduse de melatonină și perturbări ale ritmurilor circadiene. Administrarea de melatonină la șoareci a inversat aceste perturbări, iar distrugerea macrofagelor a restabilit nivelurile de melatonină.

boala de inima jpg

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că mai multe studii sunt necesare pentru a înțelege complet mecanismele prin care celulele imune ajung în ganglionul cervical superior și interacționează cu nervii. De asemenea, este important să se realizeze studii clinice pentru a confirma eficacitatea terapeutică a melatoninei în tratarea tulburărilor de somn la pacienții cu boli cardiace cronice.

Acest studiu promițător ar putea deschide noi perspective în dezvoltarea de medicamente pentru tratarea tulburărilor de somn asociate bolilor de inimă. Utilizarea melatoninei terapeutice s-ar putea dovedi eficientă și ar putea oferi o alternativă mai sigură și mai puțin afectată de efecte secundare față de somniferele standard. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net