De ce nu dormim bine noaptea când e Lună Plină? Explicația inedită dată de specialiști

Ultima actualizare:

De ce nu dormim bine noaptea când e Lună Plină? Este una dintre întrebările care continuă să pună pe gânduri mulți oameni care au observat că suferă de insomnii în acele perioadă cu Lună Plină. Explicația oferită de specialiști.

De ce nu dormim bine noaptea când e Lună Plină?
De ce nu dormim bine noaptea când e Lună Plină?

Încă din vechime oamenii au speculat cu privire la impactul Lunii asupra sănătății și comportamentului uman. Filozoful roman Pliniu cel Bătrân susținea că luna poate „pătrunde în toate lucrurile" și a teoretizat despre influența acesteia asupra mareelor, vieții marine, plantelor, animalelor și activității umane. Deși de atunci știința a explicat unele fenomene lunare, cum ar fi mareele și eclipsele, multe sunt încă învăluite în mister.Poate că cea mai răspândită legendă lunară este capacitatea Lunii de a influența comportamentul nocturn. Nu lipsesc poveștile care vorbesc despre tulburările de somn și insomniile provocate de puterea nebănuită a lunii.

Luna nu își produce propria lumină, ci este luminată de soare. În funcție de poziția Soarelui, a Lunii și a Pământului în raport unul cu celălalt, de pe Pământ sunt vizibile cantități diferite de lumină solară reflectată. Perspectiva noastră terestră schimbătoare creează forma mereu schimbătoare a lunii.Începând cu un disc complet (lună plină), luna pare să se micșoreze treptat în fiecare noapte până când devine complet invizibilă (lună nouă).

Somn - bărbat care doarme FOTO Shutterstock

În acel moment, luna se umple încet înapoi până când discul este din nou complet. Este nevoie de 29,5 zile pentru ca luna să parcurgă complet acest proces.Transformarea ciclică a lunii este împărțită în opt faze, fiecare dintre ele indicând forma precisă creată de lumina solară vizibilă care reflectă lumina soarelui și dacă forma este în curs de creștere (creștere) sau de descreștere (descreștere). Fiecare fază dintre cele opt este corelată cu poziții distincte ale lunii, Pământului și Soarelui.

Cum afectează Luna Plină somnul

În 2021, un parteneriat între oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Universitatea Națională din Quilmes din Argentina și Universitatea Yale a descoperit că ciclurile de somn fluctuează în timpul ciclului lunar de 29,5 zile. Mai exact, studiul a arătat că, în zilele premergătoare unei luni pline, oamenii se culcă mai târziu seara și dorm pentru perioade mai scurte de timp. Ceea ce a făcut ca acest studiu să fie atât de interesant este faptul că cercetătorii au observat același flux și reflux în ciclurile de somn ale oamenilor într-o gamă largă de medii - de la comunitățile indigene din nordul Argentinei până la studenții de la facultate din Seattle. Mai mult, fluctuațiile au avut loc indiferent de accesul comunității la electricitate. Drept urmare, cercetătorii au concluzionat în cele din urmă că "lumina lunii a stimulat probabil activitatea nocturnă și a inhibat somnul în comunitățile preindustriale și că accesul la lumina artificială poate emula efectul ancestral al luminii lunii la începutul nopții".

Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock

Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că, în timpul lunii pline, timpul total de somn scade cu 25 de minute, în timp ce latența somnului cu mișcări rapide ale ochilor (REM) (timpul necesar pentru a adormi) a crescut cu până la 30 de minute în jurul unei luni noi (care este practic opusul lunii pline, ceea ce înseamnă că nu există lumină de lună care să vă încurce obiceiurile de somn). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldat rus in Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
Masa de Paște (foto: Shutterstock)
mall shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net