Cât este de important să ai un somn odihnitor

În lumea rapidă de azi, un somn bun a devenit un fel de răsfăț. A căzut pe lista noastră de priorități, este în spatele muncii, treburilor, timpului social și divertismentului. Cu toate acestea, somnul nu ar trebui să fie un lux. Este la fel de important pentru sănătatea ta fizică și mentală precum mâncarea și apa.

S-a demonstrat că lipsa cronică de somn crește riscul de afecțiuni grave. Foto: Click.
S-a demonstrat că lipsa cronică de somn crește riscul de afecțiuni grave. Foto: Click.

De ce este somnul necesar

Nevoia de somn a organismului este un domeniu de cercetare relativ nou. Oamenii de știință analizează ce se întâmplă cu corpul în timpul somnului și de ce procesul în sine este atât de esențial. Știm că somnul este necesar pentru:

- menține funcțiile critice ale corpului,
- restabili energia,
- repara tesutul muscular,
- permite creierului să proceseze noi informații.

Ce se întâmplă atunci când nu dormiți suficient

De asemenea, știm ce se întâmplă atunci când organismul nu doarme suficient. Privarea de somn poate cauza o serie de probleme mentale și fizice, inclusiv afectarea capacității dumneavoastră de a:

- gândi clar,
- vă concentra,
- de a reacționa,
- de a controla emoțiile.

Acest lucru poate duce la probleme grave la locul de muncă și acasă.

Diabet, obezitate și depresie, printre bolile cauzat de lipsa cronică de somn

S-a demonstrat că lipsa cronică de somn crește riscul de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea și depresia. De asemenea, vă poate afecta sistemul imunitar, reducând capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor, scriu cei de la Healthline. 

Sfaturi și trucuri pentru somn

Somnul sănătos se poate reduce la a-ți păcăli corpul (și creierul) pentru a avea un timp liber mai bun, mai lung și mai reparator. Iată câteva idei pentru a îmbunătăți calitatea și durata somnului:

Stabiliți o rutină de somn

A avea o oră obișnuită de culcare și a te ține de ea îți poate antrena corpul pentru a dormi mai bine. Respectați un program chiar și în weekend, sărbători și vacanțe.

Nu dormi cu animalul de companie în aceeași cameră

S-ar putea să-ți placă să dormi cu membrii pufoși ai familiei, dar cercetările arată că proprietarii de animale de companie care își lasă animalele să doarmă cu ei au mai multe perturbări ale somnului și au un somn de calitate inferioară.

Eliminați cofeina

Chiar dacă o bei doar în timpul zilei, stimulentul te poate împiedica să taci noaptea. În plus, nu consumați alimente sau băuturi care conțin cofeină mai târziu de mijlocul după-amiezii. Ne referim la: ceai, băuturi nealcoolice, ciocolată. 

Pune telefonul jos

Promiteți să puneți deoparte toate dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare. Luminile strălucitoare vă pot stimula creierul, ceea ce poate îngreuna somnul.

Spune nu unui pahar de alcool

Dacă sorbi din vin în timp ce te uiți la televizor, este timpul să scapi de acest obicei. Asta pentru că alcoolul interferează cu undele cerebrale și cu modelele naturale de somn.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
Masa de Paște (foto: Shutterstock)
image
actualitate.net
image
actualitate.net