O boală gravă poate fi depistată cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone! Metoda inedită descoperită de specialiști

O simplă aplicație pentru smartphone ar putea deveni instrumentală în detectarea timpurie a unei boli extrem de grave. Un nou studiu arată că această aplicație poate ajuta la depistarea unei cauze principale a demenței precoce, printre persoanele care au un risc ridicat de a dezvolta această afecțiune.

Boala poate fi identificată cu ajutorul aplicației
Boala poate fi identificată cu ajutorul aplicației

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, experții au reușit să ajungă la concluzia că simple teste cognitive, efectuate cu ajutorul unei aplicații pentru telefoanele mobile, pot fi la fel de eficiente în depistarea semnelor timpurii a demenței frontotemporale, precum evaluările medicale obișnuite, din clinici. Pentru persoanele cu o predispoziție genetică față de această afecțiune, aplicația poate fi extrem de utilă.

Fiind vorba despre o tulburare neurologică ce apare, de cele mai multe ori, în jurul vârstei mijlocii, demența frontotemporală micșorează capacitatea creierului de a controla impuslurile, de a filtra distracția, ori de a prioritiza sarcinile.

Se estimează că undeva în jur de o treime dintre aceste cazuri se datorează unei predispoziții genetice. Din păcate, mulți pacienți sunt diagnosticați târziu, deoarece simptomele sunt confundate cu alte tulburăr psihice.

Aplicația poate fi chiar mai eficientă decât evaluările obișnuite

Aplicația testată de specialiști poate să înregistreze vorbirea oamenilor, în timp ce aceștia efectuează diferite teste cognitive. În plus, există și teste de mers și echilibru, pe care această aplicație le oferă. Ea a fost testată pe 360 de adulți cu risc genetic de a dezvolta această afecțiune.  

Experții au reușit să determine că noua aplicație poate detecta demența în rândul acestor indivizi. Mai mult decât atât, ea poate fi chiar mai eficientă în a depista etapele inițiale ale bolii, față de evaluările neuropsihologice obișnuite, pe care pacienții le fac în clinici.

Specialiștii încă nu știu când vor putea oferi această aplicație publicului larg, însă există 30 de studii efectuate la acest moment, unele dintre acestea căutând modalități de a încetini progresia bolii la cei presidspuși genetic.

„Sperăm că evaluările smartphone-urilor vor facilita noi teste de terapii promițătoare. În cele din urmă, aplicația poate fi folosită pentru a monitoriza efectele tratamentului, înlocuind multe vizite la clinici”, a spus, conform sursei citate, dr. Adam Staffaroni, primul autor al studiului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net