Obiceiul multora dintre noi care duce la cancer hematologic, conform medicilor. Este musai să renunți la el dacă vrei să te păstrezi sănătos

Fumatul, un obicei adesea dificil de abandonat, se află în centrul atenției, fiind asociat cu riscul crescut de cancer hematologic, potrivit declarațiilor medicului primar Hematologie, Elena Popovici, de la Spitalul Colțea din Capitală, citat de Fanatik.ro.

Fumatul poate duce la cancer hematologic. Foto: arhiva.
Fumatul poate duce la cancer hematologic. Foto: arhiva.

Ce afectează canerul hematologic

Potrivit experților, cancerul hematologic, care afectează sângele, măduva osoasă și ganglionii limfatici, poate fi declanșat de diverse factori, iar fumatul este unul dintre aceștia. În contextul în care 19,8% dintre români fumează zilnic, iar 5,8% sunt fumători ocazionali, este evident că această problemă de sănătate este foarte răspândită în țară, depășind media statelor Uniunii Europene.

"În zilele noastre, fumatul poate fi considerat un factor banal, dar este strâns conectat cu apariția cancerelor hematologice. Sunt mulți pacienți care sunt fumători cronici, cărora le este greu să renunțe. În câteva patologii, fumatul și aceste boli sunt strâns conectate", a subliniat dr. Elena Popovici într-un interviu acordat Medika TV.

Ce alți factori mai pot contribui la dezvoltarea bolilor hematologice

Specialista a atras atenția și asupra altor factori care pot contribui la dezvoltarea bolilor hematologice, precum expunerea la noxe în medii toxice. De exemplu, persoanele care lucrează în industria pielăriei, expuse la diverse substanțe chimice, sunt mai predispuse la acest tip de afecțiuni.

"Expunerea la noxe poate declanșa boala. Un serviciu într-un mediu toxic poate genera apariția cancerelor hemato-oncologice", a explicat medicul.

Dr. Elena Popovici a subliniat și impactul negativ al amânării prezentării la spital din cauza pandemiei de COVID-19. Numeroși pacienți au ezitat să caute îngrijiri medicale din teama virusului, iar acest comportament a dus la diagnosticarea târzie a unor cancere hematologice în stadii avansate. Post-pandemie, mulți pacienți se prezintă în unitățile medicale cu afecțiuni care le reduc semnificativ șansele de vindecare.

"Foarte mulți pacienți au amânat venirea la spital și atunci diagnosticul a fost amânat și asta nu a fost de ajutor pacientului. Asta a făcut ca ulterior pacienții să fie diagnosticați în stadii avansate de boală", a avertizat medicul hematolog.

În concluzie, conștientizarea impactului fumatului asupra sănătății și evitarea expunerii la factori de risc pot contribui la prevenirea cancerelor hematologice, asigurând astfel o viață mai sănătoasă pentru populație.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net