Gonoreea, prima boală infecţioasă ce nu va mai putea fi tratată
Rezistenţa tot mai crescută a agenților patogeni în faţa antibioticelor este un subiect ce a ţinut prima pagină a publicaţiilor de specialitate după ce mai multe semnale de alarmă au fost trase de specialiştii din toată lumea. Într-un raport recent, Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor (CDC) anunţă faptul că, într-un viitor apropiat, medicii se vor dovedi neputincioşi în faţa unei maladii ce până acum era tratată cu uşurinţă, gonoreea.
Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală, o boală veche de mii de ani ce a evoluat până în ziua de azi. Netratată, aceasta poate cauza probleme severe de sănătate, inclusiv sterilitatea ambilor parteneri, iar în cazuri rare, moartea. A evolut însă inclusiv pentru a rezista în faţa penicilinei şi a altor agenţi antibacterieni, astfel încât, azi, mai există foarte puţine tratamente ce pot combate boala cu pricina.
Conform datelor oferite de CDC, anual, numai în Statele Unite ale Americii apar cel puțin 820.000 de cazuri noi de gonoree. Problema şi mai acută este aceea că bolnavii nu mai răspund tratamentelor cunoscute şi niciun medicament nou nu a fost încă produs. Un fapt ce se regăseşte şi în restul lumii.