Paracetamolul și ibuprofenul, două medicamente care fac rău dacă sunt combinate

Cele mai multe dintre pastilele pentru copii au în compoziție ibuprofen și paracetamol, iar părinții, deseori, sunt sfătuiți să le administreze alternativ pentru a reduce febra la cei mici. Cu toate acestea, medicii specializați în toxicologie avertizează cu privire la pericolele asociate amestecului acestor două substanțe, mai ales în cazul copiilor.

Cele mai multe dintre pastilele pentru copii au în compoziție ibuprofen și paracetamol. Foto: arhiva
Cele mai multe dintre pastilele pentru copii au în compoziție ibuprofen și paracetamol. Foto: arhiva

Substanțe precum paracetamolul și ibuprofenul sunt frecvent întâlnite în majoritatea medicamentelor utilizate atât de adulți, cât și de copii. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra riscurilor asociate combinației acestor două substanțe, în special în cazul copiilor.

Președinta Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, Dr. Sandra Alexiu, oferă explicații cu privire la de ce nu este recomandat să combinăm paracetamolul cu ibuprofenul.

"Cele două substanțe, ibuprofen și paracetamol, au efect asemănător și sunt folosite la copiii care sunt răciți pentru că au efect pe febră," spune specialistul, conform declarațiilor pentru Adevărul.

Există situații când aceste pastile nu ameliorează durerile și nici nu scade febra

Sunt situații în care administrarea atât a ibuprofenului, cât și a paracetamolului nu are efect în reducerea febrei sau ameliorarea durerilor.

"Nu este recomandat să le combinăm pentru că au efecte similare și trebuie utilizate cu grijă în cazul copiilor. Există tentația de a trata orice ușoară creștere a temperaturii, ceea ce nu este corect. Febra reprezintă un mecanism de protecție, declanșând fenomene imune de apărare în organism și producând anticorpi. Nu este indicat să combatem febra decât dacă depășește un anumit prag. Pentru copiii până în trei luni, pragul este de 38 de grade, iar pentru cei de peste trei luni, este de 38,5 grade. Medicamentele antitermice nu trebuie administrate decât dacă temperatura depășește aceste valori, pentru a oferi organismului timp să reacționeze și să se apere," susține medicul.

Cum calculăm doza de medicament pe care i-o dăm unui copil

 Este vital să se administreze o doză adecvată, ținând cont de vârsta și greutatea copilului, pentru a se obține rezultatele dorite.

"De asemenea, este crucial să calculăm cu atenție doza. La copii, doza se calculează în funcție de kilogramele corpului, așa că este important să citim cu atenție prospectul. Este responsabilitatea părintelui care administrează medicamentul să calculeze corect doza, având în vedere că aceste medicamente se eliberează fără rețetă. Este esențial să citim prospectele, deoarece acestea conțin informații despre contraindicații și doza maximă permisă," a adăugat aceasta.

"Toate ghidurile de tratament al febrei la copilul sub cinci ani, inclusiv cele ale Academiei Americane sau ale NHS din Marea Britanie, specifică faptul că nu se recomandă tratamentul alternativ pentru combaterea febrei. Febra trebuie tratată doar în cazul în care depășește un anumit prag. Medicamentele trebuie administrate doar când apar simptomele și nu în scop preventiv",  precizează medicul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net